Runners knee

Runner’s knee:

De Runner’s knee is net als de Jumper’s knee een overbelastingsklacht van de knie. De Runner’s knee ontstaat vaak bij hardlopers en zorgt voor pijn aan de zijkant van de knie. De klachten worden veroorzaakt door overbelasting of irritatie van een grote pees van de knie (tractus iliotibialis) en het botweefsel van de knie.

De tractus iliotibialis is een grote peesplaat die zich aan de buitenzijde van de knie bevindt en van de knie tot de heup loopt. Bij het buigen en strekken van de knie beweegt deze pees langs een uitstekend botpunt van de knie (laterale epicondyl). Tussen de pees en dit botpunt bevind zich een glad vetweefsel wat er voor zorgt dat de pees over het botpunt kan glijden zonder dat er frictie ontstaat. Wanneer er wel frictie ontstaat spreken we van een Runner’s knee.

Oorzaak:

Een Runner’s knee wordt vrijwel altijd veroorzaakt door hardlopen, bergwandelen, nordic walking, joggen, etc. Er zijn echter wel een aantal verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van een Runner’s knee:
• Een verkeerde looptechniek
• O-benen
• Schoenen met een te hoge ondersteuning aan de binnenkant van de voet
• Oude schoenen

Symptomen/ klachten:

Bij een Runner’s knee ontstaat er frictie in de knie wanneer deze gebogen en gestrekt wordt. Dit zorgt voor pijn en irritatie aan de buitenzijde van de knie. Deze klachten ontstaan geleidelijk en worden vaak tijdens of direct na het hardlopen gemerkt. In rust zijn de klachten vaak niet aanwezig. Wanneer de pees eenmaal geïrriteerd is kan ook aanraking voor veel pijn in de knie zorgen.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

De fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer zullen beginnen met een uitgebreide intake en onderzoek om te kunnen bepalen waardoor de Runner’s knee bij u veroorzaakt wordt. De therapeut zal u dan ook specifieke adviezen geven voor het hardlopen en u proberen te begeleiden naar een betere manier van bewegen. Daarnaast adviseren onze fysiotherapeuten rust en een tijdelijke stop met hardlopen of andere loopactiviteiten. Het is belangrijk dat u in deze periode van rust niet volledig stil gaat zitten maar bezig blijft met het trainen van de spieren in de heup en rond de knie. Ook zal de fysiotherapeut u rekoefeningen geven voor de aangedane pees.

Voordat u de loopactiviteiten hervat is het belangrijk dat verschillende oorzakelijke factoren worden aangepakt om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van nieuwe schoenen of het werken aan een betere looptechniek.