Achillespees Tendinopathie

Achillespees Tendinopathie

Achillespees Tendinopathie is een chronische ontsteking van de Achillespees. De Achillespees is de pees waarin de kuitspieren overlopen en die zich aanhecht op het hielbeen. Een tendinopathie is een ontsteking die langer duurt dan 6 weken (chronisch) maar geen ontstekingsverschijnselen vertoond.

Een tendinopathie van de achillespees is een typische overbelastingsklacht. De achillespees verbindt zoals eerder genoemd de kuit met het hielbeen, dit houdt in dat de achillespees alle krachten die de kuit levert en ontvangt moet opvangen tijdens onder andere het lopen, traplopen en hardlopen. De achillespees kan deze belasting normaal gesproken goed verduren en is dan ook de sterkste pees in het menselijk lichaam.

Oorzaak:

Een tendinopathie van de achillespees is een typische overbelastingsklacht, de klachten worden dus veroorzaakt door het gedurende langere tijd belasten van de achillespees, dit hoeft geen zware belasting te zijn. Naast langdurige belasting kunnen ook slecht schoeisel, het verhogen van trainingsintensiteit en het hebben van een verzwakte/ verkorte kuitspier een rol spelen in het ontstaan van deze klachten.

Hardlopers hebben over het algemeen een verhoogde kans op het krijgen van achillespeesletsel doordat zij de pees vaak langdurig zwaar belasten.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Klachten:

De meest voorkomende klachten bij een tendinopathie van de achillespees zijn pijnklachten op en rond de pees. De pees kan wat gezwollen zijn en is pijnlijk bij aanraking. Ook het belasten kan voor erg veel pijn zorgen. Wanneer de achillespees nog in het beginstadium is zullen de klachten alleen optreden bij zware inspanning, zoals sporten of springen. Wanneer de tendinopathie al langer aanwezig is kunnen simpele activiteiten zoals wandelen en traplopen ook al erg pijnlijk zijn.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Allereerst zal de fysiotherapeut van Optimum Zoetermeer samen met u proberen te achterhalen waar de klachten vandaan komen en wat de oorzaak hiervan is. Daarna zal de behandeling vooral bestaan uit het excentrisch trainen van de pees en de kuitspieren. Ook rekken en het gebruiken van een foamroller wordt als erg effectief ervaren.
Het overgrote deel van de patiënten merkt door deze therapie vooruitgang en is binnen 12 weken klachtenvrij.