Achillespeesruptuur

Achillespeesruptuur

De achillespees is de pees die de kuit verbindt met de hiel, deze loopt dus van de kuit achter de enkel langs naar het hielbeen. Bij een ruptuur (scheur) van de achillespees heeft dit flinke gevolgen voor de enkel en voet.

Bij het lopen, traplopen, joggen, rennen of springen moet de achillespees veel krachten opvangen, het is dus niet gek dat dit de sterkste pees van het lichaam is. Het scheuren van de achillespees komt het meest voor bij sportende mannen tussen de 30 en 40 jaar. De verhouding tussen mannen en vrouwen is bij een achillespeesruptuur 10:1.

Oorzaak:

Als de achillespees scheurt is dit meestal tijdens het sporten of bij een andere zware belasting. Het neerkomen na een sprong of juist afzetten voor een sprint of sprong zijn momenten dat de achillespees veel krachten te verduren krijgt.

Verder zijn vermoeidheid, het gebruik van medicatie, aanwezigheid van reuma, het maken van onverwachte bewegingen en gebrek aan training factoren die mee kunnen spelen bij het scheuren van de achillespees.

Symptomen/ klachten:

Bij het volledig afscheuren van de achillespees is het niet meer mogelijk om de voet en tenen naar beneden te bewegen. Bij een partiële ruptuur (gedeeltelijke scheur) is dit nog wel mogelijk maar heel erg pijnlijk.

De klachten die het meest optreden zijn pijn, warmte, verkleuring, zwelling en krachtverlies van de kuit. Het is niet meer mogelijk om het been normaal te gebruiken en er is een duidelijke onderbreking of deuk te voelen.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

In onze praktijk zien wij meerdere sporters na het scheuren van de achillespees, de behandeling is echter bij iedereen verschillend. Vooral de start van de behandeling is erg afhankelijk van de manier waarop de achillespees gescheurd is (volledig of partieel) en of er geopereerd is of niet.

Na een achillespeesruptuur wordt het onderbeen altijd voor 6 weken in gips gezet. Daarna is het allereerst zaak dat de mobiliteit van de enkel en de rek van de achillespees door middel van oefentherapie teruggewonnen worden. Wanneer de voet, enkel en kuit weer volledig te bewegen zijn kan er gewerkt worden aan de kracht en stabiliteit van deze structuren.