Acute hamstring blessure

Acute hamstring blessure:

De Hamstring is een spiergroep die zich aan de achterkant van het bovenbeen bevindt en bestaat uit 3 grote spieren. Deze spieren hechten aan op het zitbeen (deel van het bekken) en net onder de knie, zij fungeren als buigers van de knie.

Bij een acuut letsel van de hamstrings scheuren er enkele of meerdere spiervezels van één van de 3 hamstrings spieren. Vaak is de scheur gelokaliseerd op de overgang van het peesweefsel naar het spierweefsel van de hamstrings spier.
Wanneer de blessure zeer ernstig is kan het zijn dat de spier volledig afscheurt, bij een lichte blessure is de spier alleen opgerekt.
Het herstel bij een scheur in de spier zo’n 6 tot 8 weken, bij een verrekking is dit minder. Bij een volledige afscheuring dient er (het liefst binnen 7 dagen) geopereerd te worden. Na deze operatie kan het herstel tot 3 maanden duren.

Oorzaak:

Een acute blessure aan de hamstrings ontstaat in de meeste gevallen tijdens het sporten, het gebeurt vooral veel bij sporten waarbij veel gesprint en gesprongen moet worden. Het beeld van een voetballer of een hardloper die ter aard stort terwijl hij met zijn hand naar zijn been grijpt is voor velen een bekend beeld. De sporter moet door anderen weer op de been geholpen worden en verlaat hinkend het veld. Maar wat is er nu gebeurd met de hamstrings spieren?

Tijdens het sprinten, bij het aanzetten voor een sprint of bij het afremmen kunnen de klachten ontstaan. De hamstringscheur veroorzaakt een acute stekende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Een aantal onderliggende factoren voor het oplopen van een acute hamstrings blessure zijn spiervermoeidheid, een slechte/ gebrekkige warming-up, korte hamstrings, eerder letsel en een eerder letsel aan de hamstrings.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Klachten:

De klachten die komen kijken bij deze blessure zijn vooral gekenmerkt door een acute stekende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen en pijn bij het aanspannen van de hamstrings tegen weerstand. Ook is het erg pijnlijk als er op de locatie van de scheur gedrukt wordt of als de spier op rek komt.
Naast pijnklachten kan het ook zo zijn dat de spierkracht afgenomen is.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Na een periode van rust helpt de fysiotherapeut je om de belasting van de hamstrings op te bouwen en verantwoord te oefenen met het bewegen en trainen van de spieren. Hij zal helpen met het geleidelijk opbouwen van de beweeg- en sportactiviteiten en u terug helpen naar het oude niveau.
Hamstrings blessures zijn hardnekkige blessures die nadat ze hersteld zijn altijd nog een zwakke plek blijven en in veel gevallen nog een keer terug komen. Mede hierom is het heel erg belangrijk dat de belastingsintensiteit geleidelijk wordt opgebouwd.