Acuut knieletsel

Acuut knieletsel

Klachten en blessures aan de knie na een sportongeluk noemen we acuut knieletsel. Ook klachten na een val, stoot of ongeluk in het verkeer vallen onder acuut knieletsel.

Het beloop van de klachten van een acuut knieletsel geven een indicatie over welke blessure de patiënt heeft opgelopen bij het trauma (ongeluk). In het beste geval heeft de knie alleen een klap gekregen en is deze wat gevoelig en beurs, dit kan na enkele dagen al over zijn. Wanneer het trauma ernstiger is kan deze zware letsels opleveren die weken tot maanden revalidatie vereisen.

Symptomen/ klachten:

Direct na het trauma is pijn vaak de meest voor de hand liggende klacht. De pijn treed in de meeste gevallen vrijwel direct op en kan zowel gelokaliseerd (op 1 plek) als difuus (verspreid) over de knie voorkomen.
Naast pijn treden er ook vaak ontstekingsverschijnselen op na een trauma aan de knie. Dit betekend dat de knie rood en/ of warm kan worden en deze mogelijk ook op zal zwellen. Daarnaast kan de knie erg stijf worden en beperkt zijn in zijn functie.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Allereerst zal de fysiotherapeut van Optimum Zoetermeer de patiënt in de anamnese vragen naar het trauma, de ervaren klachten en de duur van deze klachten. Op deze manier komt de fysiotherapeut er achter wat er precies gebeurd is en kan hij, aan de hand van het verhaal, een verwachtingsbeeld scheppen over de klacht van de patiënt.
Daarna zal de fysiotherapeut starten met het lichamelijk onderzoek. Hierin zal hij kijken naar de knie en voelen of er nog zwelling of warmte in de knie te vinden is. Wanneer hij dit gedaan heeft zal hij de functies en spierkracht van de knie en omliggende spieren testen. Aan de hand van de beperkingen die naar boven komen uit deze testen krijgt hij een beeld van het niveau van de knie. Hij eindigt met een aantal specifieke testen om specifieke blessures te bevestigen of uit te sluiten.

De behandeling die de fysiotherapeut bij Optimum Zoetermeer zal geven is voor 100% afhankelijk van de blessure die de patiënt heeft. Het behandelplan zal dus ook pas na het onderzoek opgesteld. Dit behandelplan is een combinatie van de standaard protocollen waarmee gewerkt wordt bij Optimum Zoetermeer en een persoonlijk deel. Op deze manier krijgt de patiënt een plan dat zo persoonlijk mogelijk is en toch trouw blijft aan de evidentie binnen de fysiotherapie.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Wat kunt u doen bij een trauma?:

Het is erg belangrijk om de ernst van het trauma goed te beoordelen. Wanneer de knie licht pijnlijk is maar niet opzwelt en ook niet rood of dik wordt raden de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer aan de knie veel te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Doe dit binnen de pijngrens en blijf voorzichtig met de knie.
Wanneer de knie direct opzwelt en rood en warm wordt raden wij aan om de knie te koelen. Het gebruiken van een cold-pack (of andere vorm van ijs) is namelijk erg effectief om zwelling tegen te gaan en heeft ook een licht pijnstillende werking.

Na een trauma is het erg belangrijk om relatieve rust te houden. Wij vinden het bij Optimum Zoetermeer erg belangrijk om te vermelden dat absolute rust niet bevorderlijk is voor uw herstel. Wij raden aan om goed rust te houden maar wel te blijven bewegen binnen de pijngrens. Hierbij moet de patiënt zelf kijken wat voor hem of haar prettig is.