Artrose in de Schouder
Artrose is een klacht die vooral voorkomt bij de wat oudere patiënt. Dit geldt dus ook voor artrose in de schouder, ook wel glenohumerale artrose genoemd. Wanneer iemand de 55 is gepasseerd neemt het risico op artrose steeds meer toe. Dit risico neemt toe door ouderdom en slijtage.
Wat is Artrose?:
Artrose is het afnemen van de hoeveelheid kraakbeen in een gewricht. De gewrichtsvlakken van botten zijn bekleed met een laag kraakbeen. Deze laag heeft twee belangrijke functies binnen het gewricht.
De eerste functie is het zorgen voor schokdemping. Wanneer een gewricht schokken moet opvangen word dit gedaan door deze kraakbeen laag. De tweede functie is het zorgen voor een goede glijbaarheid van het gewricht. Hiermee word bedoeld dat de laag kraakbeen ervoor zorg dat de verschillende botstukken soepel bewegen ten opzichte van elkaar.
Wanneer iemand artrose heeft neemt de laag kraakbeen om de gewrichtslakken van de botten af, dit zorgt er vooral voor dat de botstukken ten opzichte van elkaar minder soepel bewegen. Vaak resulteert dit in pijnklachten doordat er bot op bot contact ontstaat, door dit bot op bot contact wordt het gewricht ook minder beweeglijk.
Schouderartrose:
Artrose in de schouder komt net als andere vormen van artrose het meest voor bij oudere patiënten als gevolg van slijtage. Deze vorm van artrose kan echter ook voorkomen bij jongere patiënten als gevolg van een trauma waardoor het kraakbeen in de schouder mogelijk beschadigd kan raken. Ook kan schouder artrose ontstaan als gevolg van afwijkingen in het gewricht door langdurig letsel aan de pezen in de schouder.
Wanneer de kraakbeen laag in de schouder afgenomen is kan het voorkomen dat er osteofyt vorming optreedt. Osteofyt vorming is het groeien van abnormale botachtige structuren aan de gewrichtsvlakken van de botten. Dit is een reparatiereactie van het lichaam om het gewrichtsvlak te vergroten, dit zorgt ervoor dat de druk die het gewricht opvangt verspreid word over een groter oppervlak waardoor pijnklachten mogelijk afnemen. Dit zorgt echter wel voor een vergrootte beperking in de beweeglijkheid.
Online afspraak maken
Symptomen/ klachten:
De meest voorkomende klachten bij artrose in de schouder zijn pijnklachten bij beweging, stijfheid en verminderde beweeglijkheid.
Pijnklachten komen vooral voor door bot op bot contact door de afgenomen hoeveelheid kraakbeen. Deze klachten zijn het hevigst wanneer er bewogen wordt na een tijd van rust. Deze opstartklachten zorgen er vaak voor de mensen minder gaan bewegen omdat zij denken dat deze pijnklachten zorgen voor meer schade. Het tegenovergestelde blijk echter waar, wanneer meer bewogen wordt zal de beweging in het schoudergewricht soepeler verlopen en zal de pijn tijdens het bewegen afnemen.
Naast pijnklachten hebben mensen met artrose aan de schouder vaak ook last van crepetaties, dit zijn krakende gevoelens of geluiden in het gewricht tijdens het bewegen.
Behandeling bij Optimum Zoetermeer:
Wanneer de laag kraakbeen in de schouder af is genomen is dit niet meer terug te draaien. Hierbij geldt de vervelende maar simpele regel, weg is weg. Dit betekend dus ook dat de artrose onomkeerbaar is.
Bij Optimum Zoetermeer hechten wij heel veel waarde aan het informeren en adviseren van onze patiënten. Zeker bij patiënten met artrose is het erg belangrijk deze mensen in te laten zien dat pijn niet gelijk staat aan schade en dat het belangrijk is om te blijven bewegen.
Wij focussen ons bij Optimum Zoetermeer bij artrose vooral op oefentherapie. Door middel van actieve therapie en begeleiding zorgen wij ervoor dat de pijnklachten afnemen en de verloren beweeglijkheid teruggewonnen wordt. Ook bijkomende stijfheid kan teruggewonnen worden.
Dus ondanks dat artrose niet meer weg gaat kunt u uw dagelijkse activiteiten toch uitvoeren zonder problemen.
Eigen onderhoud:
Het is bij artrose erg belangrijk dat u naast uw behandeling bij de fysiotherapeut ook thuis blijft bewegen. Wanneer u uitbehandeld bent bij Optimum Zoetermeer geeft de fysiotherapeut u advies mee om ervoor te zorgen dat u zelf uw klachten in de hand blijft houden en zo min mogelijk hinder van deze klachten ervaart.