Binnenste en buitenste knieband letsel

Binnenste en buitenste knieband letsel

Naast de meniscus, voorste en achterste kruisband hebben wij ook een binnenste en een buitenste knieband in de knie. Deze banden noemen we de collaterale kniebanden, ze zijn gelokaliseerd aan de binnen- en buitenzijde van de knie en zitten zowel vast aan het dijbeen als aan het kuitbeen.

De collaterale kniebanden hebben een belangrijke functie in de stabiliteit van de knie. Wanneer één van de 2 banden te veel op rek komt kan deze inscheuren of zelfs afscheuren.

Oorzaak:

Schade aan de collaterale banden wordt vaak veroorzaakt door te veel druk op de knie wanneer deze gebogen is. Letsel aan de binnenste band wordt veroorzaakt door een te grote valgusdruk, dit is wanneer de knie naar een zogenaamde X-stand wordt geforceerd. Letsel aan de buitenste band wordt veroorzaakt door een te grote varusdruk, dit is wanneer de knie naar een zogenaamde O-stand wordt geforceerd.
Letsel aan de binnenste band komt vaker voor dan letsel aan de buitenste band en wordt vaak veroorzaakt door een sportongeluk of een trauma (ongeval). Dit gebeurd dan wanneer de knie door een kracht van buitenaf naar binnen geforceerd wordt of het onderbeen te ver naar buiten gaat. Zo gebeurt dit bijvoorbeeld bij voetbal wanneer een tegenstander met zijn voet inkomt op de buitenkant van de knie. Daarnaast komt een letsel van de binnenste knieband ook regelmatig voor nadat mensen gevallen zijn.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Symptomen/ klachten:

De eerste klachten aan de knie, na een letsel van de binnenste knieband, zullen pijn en stijfheid van de knie zijn. Ook zal de knie in het begin gezwollen zijn en zal het erg instabiel voelen om de knie te bewegen of te belasten. Bij ernstig letsel zal het niet mogelijk zijn de knie te belasten.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

De behandeling bij Optimum Zoetermeer zal beginnen met een uitgebreid onderzoek waarna het letsel ingedeeld worden aan de hand van een gradatie van de ernst van de klacht. De behandeling is sterk afhankelijk van de ernst van de klacht. Wanneer de klacht ernstig is zal de patiënt 6 weken moeten rusten van belastende activiteiten en mogelijk met een brace moeten lopen om de knie te ondersteunen. Daarna is het zaak om de belastbaarheid van de knie op te bouwen en te beginnen met oefentherapie.
Bij een letsel wat lichter van aard is zullen de klachten binnen 6 weken vanzelf afnemen.