Cervicogene Hoofdpijn (CGH)

Cervicogene Hoofdpijn (CGH):

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die zijn oorsprong vindt in de nek. De Hoofdpijn ontstaat door een verminderde beweeglijkheid van (een van) de bovenste drie wervelsegmenten van de nek. Door deze beperking kan er een irritatie ontstaan in de omliggende spieren of banden waardoor hoofdpijn ontstaat. Ook kan deze hoofdpijn ontstaan door te veel prikkels op de zenuw die loopt door de wervel van het beperkte gewricht.

Het grote verschil tussen Cervicogene hoofdpijn en andere hoofdpijn soorten, zoals migraine, is dat CGH ontstaat door een musculaire of artrogene disfunctie. Dit zorgt er voor dat de hoofdpijn uit de nek komt en een relatie heeft met de houding van de nek. Vaak is te zien dat mensen met CGH een anteropositie van de nek aannemen.

Anteropositie van het hoofd


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Oorzaken:

Risicofactoren voor het ontwikkelen van CGH zijn het langdurig in stand houden van een bepaalde houding van de nek. Praktische voorbeelden die we vaak terugzien zijn het voorover zitten tijdens het werken achter een computer en het slapen op de buik. Ook kan CGH ontstaan na een trauma waarbij het hoofd en de nek een klap hebben gekregen, dit kan bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk, een val of bij een vechtsport.

Symptomen/ klachten:

De klachten die mensen hebben zijn over het algemeen vrij eenduidig, hoofdpijn die gelokaliseerd is aan de achter- en bovenzijde van het hoofd die zowel unilateraal als bilateraal voor kan komen. Ook merken deze mensen vaak dat zij druk- en palpatiepijn, pijn bij aanraking, ervaren in de nek. Naast de pijnklachten hebben mensen met CGH ook een verminderde beweeglijkheid van de nek.


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer behandelen wij meerdere mensen met CGH. Bij deze mensen gaan wij te werk met manuele therapie om het hoog cervicale complex beter te laten bewegen en de spierspanning van de hoge nekwervels te laten ontspannen. Hierdoor neemt de mobiliteit toe, met name bij het draaien en buigen van de nek. Op deze manier pakken wij het probleem aan bij de oorzaak en zal de hoofdpijn afnemen.

Met de behandeling die toegepast wordt bij Optimum Zoetermeer zien wij een snelle verbetering in het klachtenbeeld. Wij merken dat de pijn binnen 4 behandelingen al met 80% verminderd.

Eigen onderhoud:

Nadat de behandeling beëindigd wordt is het heel erg belangrijk dat u zelf let op uw houding en slechte gewoontes veranderd. Het is erg belangrijk dat de houding tijdens het werken verbeterd word en de nek hierdoor ontlast word. Vaak helpt het ook de hoogte en stand van uw stoel of bureau aan te passen. Wij geven zowel tijdens als na de behandelperiode oefeningen mee om de beweeglijkheid optimaal te houden en de stabiliteit van de hoge cervicale wervels te behouden en te verbeteren.

Om te voorkomen dat u last krijgt van CGH is het voor u erg belangrijk dat u let op uw zit- en werkhouding. Wanneer u er voor zorgt dat u een goede actieve houding heeft en regelmatig opstaat en even loopt wordt de kans op CGH aanzienlijk verminderd.