Chronische Lage Rugklachten

Chronische Lage Rugklachten

Lage rugklachten komen voor in alle soorten en maten, dit maakt het voor een arts of fysiotherapeut niet altijd even makkelijk om een diagnose te stellen. Naast een aantal specifieke rug aandoeningen zoals een hernia of spit wordt de term ‘aspecifieke lage rugklachten’ vaak gebruikt.

Aspecifieke Lage Rugklachten:

De meest voorkomende rugklachten onder de patiënten van Optimum Zoetermeer zijn patiënten met aspecifieke lage rugklachten. Deze term houdt in dat er rugklachten aanwezig zijn waarvan de oorzaak niet bekend is (aspecifiek). Dit zijn vaak klachten die er langzaam ingeslopen zijn, deze klachten zijn vaak te relateren aan houdingsproblemen, te zware sportbelasting of werk gerelateerde problemen.

chronische lage rugklachten

Symptomen/ klachten:

De klachten waarmee mensen komen bij aspecifieke lage rugklachten zijn over het algemeen pijnklachten. Mensen ervaren dat zij minder gemakkelijk hun dagelijkse activiteiten uit kunnen voeren en ook dat zij pijn voelen in de lage rug wanneer ze te lang zitten of stilstaan. Vaak zijn de pijnklachten zeurend en gedurende de hele dag aanwezig.

Acuut vs. Chronisch:

Wanneer klachten in de rug een duidelijk ontstaansmoment hebben en binnen 6 weken afnemen of zelfs verdwijnen zijn dit ‘acute’ klachten. Wanneer klachten langer dan 6 weken aanhouden en er totaal geen verandering plaatsvindt in de mate van de pijn noemen we dit ‘chronische’ klachten.

Wanneer klachten langer aanhouden duurt het ook langer om deze weer te verhelpen. Om deze reden is het des te belangrijker uw eigen klachten vroegtijdig te herkennen en bij een professional aan de bel te trekken.
Veel mensen denken dat rugklachten vanzelf weer weg gaan en dat zij ‘het er wel uit lopen’ dit is echter bij het grootste deel van de mensen niet het geval.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer zal de fysiotherapeut die u behandeld eerst een grondig onderzoek doen om de lage rugklachten te kunnen specificeren. Ondanks dat de oorzaak van de klacht niet altijd bekend is kan de aard van de klachten wel bepaald worden. Onze fysiotherapeuten zijn erg bedreven in het onderzoeken van de rug en kunnen aan de hand van de intake en het lichamelijk onderzoek bepalen waar uw klachten vandaan komen. Zo merken zij dat een groot deel van de klachten die zij tegenkomen in de praktijk gerelateerd is aan tussenwervelschijf problemen.

De behandeling kan bestaan uit manuele therapie of oefentherapie. Manuele therapie wordt toegepast om de gewrichten in de wervelkolom en omliggende gewrichten beter te laten functioneren. Na manuele therapie bewegen gewrichten makkelijker en zal er ook pijnverlichting in de rug te merken zijn.
Met oefentherapie zorgen wij dat u een betere balans en coördinatie in uw rug krijgt, de spieren die betrokken zijn bij het bewegen van de rug en de wervelkolom versterken en u adviezen krijgt over het bewegen tijdens dagelijkse activiteiten. Op deze manier gaat u zelf actief aan de slag met uw herstel en zal u merken dat u niet alleen uw huidige klachten vermindert maar ook zorgt dat u een betere algehele lichamelijke conditie heeft en u minder snel nieuwe klachten zal ontwikkelen.

Naast deze twee therapievormen kan de fysiotherapeut van Optimum Zoetermeer u ook adviezen geven over uw looppatroon, zithouding, sportbelasting en werkhouding. Wanneer u zorgt dat u deze activiteiten en houdingen optimaal uitvoert loopt u minder snel nieuwe klachten op en zullen uw huidige klachten afnemen.