Coronavirus

In beweging tegen het Coronavirus

Heel de wereld wordt momenteel geteisterd door het coronavirus en de gevolgen hiervan. Mensen sterven, beurzen storten in en sommige landen gaan zelfs in een volledige ‘Lockdown’. In Nederland moeten mensen zo veel mogelijk binnen blijven en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dit betekent dat veel werkgevers hun werknemers thuis laten werken en kantoren op slot gaan. Ook sportverenigingen staan stil en sportscholen zijn dicht. Dit zorgt er voor dat veel mensen thuis voor hun werk achter de computer zitten en in de tijd dat ze niet werken geneigd zijn op de bank te gaan zitten… STA OP! Juist in deze tijden is het extra belangrijk om te blijven bewegen!

Bewegen is natuurlijk altijd belangrijk om te zorgen dat we gezond en vitaal blijven. Het thuiswerken en ons suf staren op Netflix helpt daar natuurlijk niet bij. Nu ons leven op zijn kop staat door het COVID-19 virus is het des te belangrijker dat we blijven, of gaan (voor de Netflixers), bewegen!

Neuropsycholoog Erik Scherder is momenteel veel aanwezig in de media om uitleg te geven over de invloed van beweging op onze weerstand en de relatie die dit heeft met het coronavirus. Hij zegt hierover het volgende: “Als je matig intensief beweegt, stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken.”. Hiermee geeft hij aan dat matig intensief bewegen invloed heeft op de aanmaak van virus-bestrijdende stoffen in ons bloed. Wij vinden vooral het onderdeel ‘matig intensief’ hierin erg belangrijk.

Blijven bewegen is erg belangrijk en hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Matig intensief bewegen betekend dat we actief blijven, de hartslag wat verhogen, de fiets pakken in plaats van de auto of simpelweg een stuk gaan wandelen. We hoeven in deze tijd van quarantaine niet onze grenzen te verleggen of te trainen alsof we naar de Olympische Spelen gaan (die zijn namelijk toch uitgesteld) maar moeten wel proberen er voor te zorgen dat we gezond en vitaal blijven.

Voor ons is daarom de belangrijkste boodschap: Kom van die bank af!