Duur van revalidatie en in stand houdende factoren

Duur van revalidatie en in stand houdende factoren

Een veel gestelde vraag in de hedendaagse fysiotherapiepraktijk is: ‘Hoe lang duurt het voordat mijn klacht over is?’. Hierop verwachten mensen een direct antwoord met een vast aantal dagen, weken of maanden. Helaas is het voor een fysiotherapeut niet altijd even makkelijk om hier een passend antwoord op te geven.
Ieder mens is verschillend. Dit betekend dat iedereen anders kan reageren op belasting van de aangedane (geblesseerde) structuren van het lichaam. Mensen raken door verschillende oorzaken geblesseerd, zijn niet allemaal even zwaar geblesseerd en reageren hierdoor ook niet allemaal hetzelfde op therapie.

In stand houdende factoren:

In stand houdende factoren zijn factoren die er voor zorgen dat de klachten in stand gehouden worden en het herstel van een blessure vertraagd wordt. Dit kunnen zowel omgevingsfactoren als factoren van psychologische of sociale aard zijn. Een voorbeeld van één van deze factoren is de belasting vs. de belastbaarheid van de patiënt.

Belasting vs. Belastbaarheid:

De belasting en belastbaarheid van een bepaalde spier(groep), een bepaalde gewricht, een andere structuur of een persoon in zijn algemeen zijn hele belangrijke factoren in de revalidatie. De belasting is wat er van iemand gevraagd wordt en de belastbaarheid is wat iemand daadwerkelijk aan kan. Wanneer de belasting hoger is dan de belastbaarheid word er overbelast, dit kan een klacht zowel veroorzaken als in stand houden of zelfs verergeren. Dit geldt niet alleen bij fysieke arbeid maar ook bij andere zaken, zoals werkdruk of sociale verplichtingen.
Voorbeelden van overbelasting:

  • Gewichtheffen met 100kg bij je eerste bezoek aan de sportschool.
    Hierbij is het niveau, de belastbaarheid, nog erg laag omdat deze persoon nog niet eerder aan gewichtheffen heeft gedaan en de belasting, 100kg, zeer hoog. Er wordt meer van de persoon gevraagd dan hij/zij aan kan en deze zal hier flink last van hebben in de vorm van spierpijn of daadwerkelijke klachten.
  • 10 tot 12 uur per dag werken en s’ avonds wanneer je thuis bent ‘nog even’ de mail checken, een voicemail beluisteren en wat dingen voorbereiden voor morgen. Ongeacht of de belastbaarheid hoog of laag is spreken we hier van een hele hoge belasting. Er wordt veel stress ervaren, weinig geslapen en over het algemeen veel van de persoon geëist.

Rust:

Rust is erg belangrijk in de revalidatie, het is echter niet de bedoeling om de hele dag op bed te gaan liggen. Veel mensen denken dat ze er goed aan doen om absolute rust te nemen, dit pakt vaak nadelig uit voor het herstel doordat de belastbaarheid van deze persoon hiermee flink daalt.
Wanneer u rust neemt is het belangrijk om relatieve rust te nemen. Dit betekend dat u blijft bewegen en therapie krijgt, bijvoorbeeld oefentherapie, maar dat u na iedere behandeling de tijd neemt om te herstellen. Dit herstellen betekend dat inspannende fysieke activiteiten worden vermeden en de persoon zich beperkt tot alledaagse activiteiten zoals huishoudelijke taken.

‘Hoe lang duurt het voordat mijn klacht over is?’:

‘Hoe lang duurt het voordat mijn klacht over is?’ is misschien wel de meest gestelde vraag in de hedendaagse fysiotherapiepraktijk. Bij Optimum Zoetermeer vinden wij het belangrijk om te kijken naar het functioneren van de persoon en het betreffende (aangedane/ geblesseerde) lichaamsdeel, dit zorgt er voor dat wij vaak geen indicatie meegeven die gebaseerd is op tijd maar een die gebaseerd is op het functioneren.
Voorbeeld:

  • Iemand heeft een nieuwe heup gekregen en loopt met krukken, hij/zij vraagt hoe veel dagen het duurt totdat hij/zij weer mag fietsen.
    Het is hierbij belangrijk om eerst af te bouwen van het lopen met 2 krukken tot het lopen met 1 kruk en daarna zonder krukken. Pas als dit gaat kan er naar fietsen toegewerkt worden.
  • Iemand vraagt hoe veel behandelingen het kost tot hij/zij volledig pijnvrij is.
    Dit is erg lastig te voorspellen. Pijn staat niet in een 1:1 relatie tot de schade die in het lichaam aanwezig is. Dit betekend dat iemand met veel schade weinig pijn kan ervaren terwijl iemand met weinig schade juist heel veel pijn voelt.

Wij kunnen u helpen met het verminderen van de pijn maar dit zal niet altijd evenredig gaan, vaak neemt de pijn in het begin erg snel af maar duurt het lang voordat de laatste pijnklachten volledig verdwenen zijn.