Enkelfractuur (Enkelbreuk)

Enkelfractuur (Enkelbreuk)

Een enkelfractuur, ofwel enkelbreuk, is vrijwel altijd het gevolg van een ongeluk of val. De enkel kan op verschillende plekken gebroken zijn en zorgt onmiddellijk voor hevige pijn en zwelling.

De enkel wordt gevormd door het kuitbeen, het scheenbeen en het sprongbeen (de talus). Het scheen- en kuitbeen vormen samen de enkelvork, deze sluiten het sprongbeen vanaf de buitenkant in.

Oorzaak:

Een enkelfractuur wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een ongeluk of val. De patiënt kan hierbij vaak duidelijk iets voelen of zelfs horen breken. Bij een enkelfractuur spreken we van een breuk in een of meerdere botten van de enkel. In ernstige gevallen breken de botten op verschillende plaatsen tegelijk.

Er zijn verschillende manieren om de fractuur te classificeren. Dit kan aan de hand van de oorzaak of op basis van de locatie van de fractuur. Vaak gebruikt men de Weber classificatie, in het kort ziet die er zo uit:

Weber a: Een fractuur laag in de enkelvork
Weber b: Een fractuur net boven de enkelvork
Weber c: Een fractuur hoog in het kuitbeen

Aan de hand van deze classificatie kan er een inschatting gemaakt worden van de ernst van de fractuur en de mogelijke beschadiging van omliggende structuren.

Symptomen/ klachten:

Hevige pijn rond de gehele enkel en delen van de voet zijn de klachten die het eerst aanwezig zijn. Vaak gaat deze pijn samen met zwelling en drukpijn. Wanneer de zwelling en pijn minder worden zullen bewegen en belasten nog erg moeilijk en gevoelig zijn.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij een enkelfractuur zal de patiënt altijd eerst in het ziekenhuis gezien worden voordat er naar de fysiotherapeut gekeken wordt. Na 6 weken gips zullen de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer je helpen met het opnieuw opbouwen van de kracht, stabiliteit en coördinatie van de enkel door middel van oefentherapie. Wanneer de belastbaarheid van de enkel verhoogd is kijken ze samen met de patiënt naar het terugkeren op de werkvloer of het sportveld.