Fibromyalgie

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening die gekenmerkt wordt door pijn in de spieren en het bindweefsel. Deze pijn kan in iedere regio van het lichaam voorkomen en heeft geen duidelijke oorzaak. Dit zorgt er voor dat de diagnose fibromyalgie vrij lastig te stellen is.

Naast pijn kan fibromyalgie ook stijfheid of vermoeidheid als gevolg hebben. Deze 3 klachten komen vooral van de spieren en het bindweefsel dat om spieren en gewrichten heen ligt. Klachten van fibromyalgie zijn chronisch, ze bestaan dus al langere tijd en zijn vaak of altijd aanwezig.

Oorzaak:

Iedereen kan fibromyalgie krijgen. De aandoening komt meestal voor bij mensen tussen de 25 en de 40 jaar en wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 2% van de volwassenen heeft fibromyalgie.

Waardoor de klachten ontstaan is niet duidelijk. Hierdoor kan de aandoening niet met medicijnen worden opgelost maar zijn de klachten wel te remmen. Ondanks het ontbreken van een exacte oorzaak is er wel bekend dat fibromyalgie niet erfelijk is en dat de aandoening geen fysieke schade aanricht.

Klachten:

Klachten van fibromyalgie zijn chronisch, ze bestaan dus al langere tijd en zijn vaak of altijd aanwezig. De klachten uiten zich vooral in pijn, stijfheid en vermoeidheid. Opvallend aan de klachten bij deze aandoening zijn de aanwezige tenderpoints (pijnpunten). Er zijn 18 verschillende plekken die symmetrisch op het lichaam voorkomen en pijnlijk zijn wanneer er op gedrukt wordt. Het aantal tenderpoints kan in de loop van de tijd wisselen.

De klachten die bij fibromyalgie voorkomen zijn de volgende:

  • Pijn over het lichaam
  • Aanwezigheid van tenderpoint
  • Krachtverlies
  • Stijfheid van spieren en gewrichten
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Stemmingsklachten
  • Moeite met concentreren
  • Darmklachten
  • Gevoeligheid voor weersveranderingen

Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Doordat de klachten van fibromyalgie niet zichtbaar en ook moeilijk te meten zijn wordt de aandoening vaak gezien als iets wat ‘tussen de oren’ zit. Niets is echter minder waar en gelukkig komt er ook steeds meer verandering in dit denkbeeld.

Aangezien er geen therapie is die deze aandoening geneest bieden wij onze patiënten bij Optimum Zoetermeer vooral oefentherapie aan. Door het doen van oefeningen en het trainen van grote spiergroepen leren wij onze patiënten om te gaan met hun klachten en vertrouwen krijgen in het bewegen.