Grote vaste krachtapparaten of losse dumbells?

Grote vaste krachtapparaten of losse dumbells?

Krachttraining kunnen we op 2 manieren invullen:

  1. Het gebruik maken van veel grote apparaten en oefeningen in gesloten ketens uitvoeren
  2. Het gebruik maken van los materiaal (dumbells, matjes, kettlebells en olympische stangen) en oefeningen in de open keten doen.

Maar wat is nou beter en hoe bereik je zo snel mogelijk het gewenste resultaat?

Vaste apparaten:

De grote vaste apparaten die vaak te vinden zijn in de sportschool zijn onder andere de Leg press, Fly machine en de Chest press machine. Dit zijn apparaten waar je het te verplaatsen gewicht zelf in kunt stellen en apparaten die er voor zorgen dat zij de beweging die je maakt sturen.

Losse materialen:

Wanneer er krachttraining gedaan wordt met losse materialen worden de Dumbells, Kettlebells, matjes en olympische stangen vaak gebruikt. Dit zijn materialen die je zelf naar eigen inzicht kunt  gebruiken.

Wat is nou beter?:

Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om het doel van de training goed in kaart te brengen. Is het doel van de training om groter en sterker te worden door de spieren flink op te pompen, dan werken vaste apparaten prima. Is het doel echter om te revalideren van een blessure, jezelf te verbeteren binnen je eigen sport of om een functionele training uit te voeren, dan werken losse materialen het beste.

Grote apparaten nemen alle functionaliteit uit een oefening weg doordat zij de te maken beweging helemaal sturen. De sporter hoeft alleen kracht te leveren en het apparaat doet de rest. Bij het uitvoeren van een oefening met losse vragen we naast de spierkracht van de spieren ook coördinatie en stabiliteit van de gewrichten waarmee we een oefening veel functioneler maken.

Bij Optimum Zoetermeer gebruiken wij dan ook alleen de apparaten die we echt niet kunnen missen, de rest van de oefeningen doen we met losse materialen. Dit staat dan ook goed in lijn met het doel van onze trainingen: Mensen met blessures helpen te revalideren en functionele trainingen bieden.