Hooikoorts

Hooikoorts:

Hooikoorts is een allergische reactie door het inademen of in aanraking komen met stuifmeel, zoals graspollen die vrij rondzweven in de lucht. Hierbij ervaren mensen vaak koortsachtige klachten zoals niezen, een loopneus of een verstopte neus, jeuk en brandende/ rode ogen.
Hooikoorts komt voor bij 4 miljoen Nederlanders (20% van de gehele bevolking) en wordt vaak bestreden door middel van het gebruik van neussprays, ‘hooikoortspillen’ en oogdruppels. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten.

Symptomen:

De meest voorkomende symptomen bij hooikoorts zijn de koortsachtige klachten zoals niezen, een loopneus of een verstopte neus, jeuk en brandende/ rode ogen. Hier blijft het echter niet bij. Naast deze klachten merken mensen ook dat zij vaak minder energie hebben dan normaal en kunnen zij ook hoofdpijnklachten ervaren.

Medical taping:

Medical taping is een vorm van tapen die gekenmerkt wordt door het gebruiken van elastische tape. Bij het toepassen van deze tape methode is de spieractiviteit in het lichaam als uitgangspunt genomen. Naast het beïnvloeden van de spieren wordt medical taping ook toegepast om lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Medical taping als behandelmethode voor hooikoorts:

Het idee achter medical taping bij hooikoorts patiënten is dat het tape een kalmerende werking heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling invloed kan worden uitgeoefend op verschillende weefselstructuren en ruggenmergsegmenten.

In het lichaam werken spieren, botten, huid, organen en regelsystemen samen. Al deze structuren worden aangestuurd door zenuwen vanuit de hersenen. Bij hooikoorts is de reflexzone van de longen erg belangrijk, deze zone ligt op de rug in het bindweefsel op en rond de ribben. Om hooikoortsklachten te verminderen wordt medical tape gebruikt als ondersteuning van de verschillende ruggenwervelsegmenten en zenuwvertakkingen in dit gebied door tape aan te brengen op de rug.

Een mogelijke verklaring voor het afnemen van de klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het tape op het allergisch reactiemechanisme.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer passen wij sinds het voorjaar van 2018 de medical taping toe als behandeling tegen de klachten van hooikoorts. Dit is een behandeling waarbij de hooikoorts zelf niet verholpen wordt maar de klachten sterk kunnen verminderen.
De evidentie voor medical taping bij hooikoorts is nog niet ver ontwikkeld maar uit 2 pilot studies in 2016 en 2017 is gebleken dat 84% van de patiënten met hooikoorts die behandeld worden middels medical taping verlichting van de hooikoortsklachten ervaart.
Daarnaast merken wij dat 75% tot 80% van de patiënten die in onze praktijk behandeld zijn voor hooikoorts een vermindering in de klachten hebben gemerkt.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen