Impingement van de schouder/ Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS)

Impingement van de schouder/ Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS)

Een impingement van de schouder of Sub-acromiaal pijn syndroom (SAPS) is een klacht in de schouder die we bij Optimum Zoetermeer vaak zien. Impingement is een verouderde naam van deze klacht, maar blijft wel de meest gangbare naam onder patiënten. Een impingement is een klacht waarbij mensen pijn voelen in de schouder als gevolg van een beklemming van de structuren die door de schouder van de nek naar de arm lopen en zich onder het schouderdak bevinden.

De klachten die vaak gemerkt worden bij een impingement van de schouder zijn pijnklachten, bewegingsbeperkingen en mogelijke uitstralingsklachten in de arm. De symptomen kunnen in verschillende maten voorkomen, dit heeft te maken met de verschillende soorten impingement.

Oorzaken:

Een impingement in de schouder kan verschillende oorzaken hebben, de drie meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

Peesontsteking
  • Bij een ontsteking van de pees van de Biceps Brachii (Biceps in de bovenarm) kan de pees van deze spier, die van de spier naar de schouder loopt, gaan zwellen. Door deze zwelling is er een beklemming van de structuren die zich onder het schouderdak bevinden te zien.
Bursitis
  • Een Bursitis is de ontsteking van een bursa, in dit geval in de schouder. Deze aandoening staat beter bekend als een slijmbeursontsteking. Bij het ontstaan van een slijmbeursontsteking zal de slijmbeurs gaan zwellen wat er voor zorgt dat de andere structuren die zich onder het schouderdak bevinden bekneld raken.
Standsafwijking Acromion of Humerus
  • Bij een standsafwijking van het acromion (onderdeel van het schouderdak) of de humerus (bot van de bovenarm) word de ruimte onder het schouderdak vernauwd doordat één van deze botstructuren een verkeerde stand heeft aangenomen.

De drie bovenstaande oorzaken van een impingement worden alle drie veroorzaakt door overbelasting van de schouder.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen

Syptomen/ klachten:

De klachten die ervaren worden bij een impingement van de schouder kunnen heel erg verschillen in hevigheid en duur. Wanneer u direct na het ontstaan van de klachten naar een fysiotherapeut gaat kunnen de klachten van een impingement in minder dan 6 weken verholpen worden. Wanneer u echter te laat gaat kunnen de klachten langer dan 3 maanden aanwezig blijven. Het is dus zeer bevorderlijk om zo vroeg mogelijk naar een fysiotherapeut te gaan.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer behandelen wij deze klacht door middel van oefentherapie of mobilisatie. Dit is afhankelijk van de aard van de klacht en van de rest van de romp. Bij Optimum Zoetermeer kijken wij namelijk niet alleen naar de locatie van de impingement, wij kijken ook naar de wervelkolom in de nek en tussen de schouders, het gewricht tussen het borstbeen en het sleutelbeen, het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad, de stand van het schouderblad en het schouder in zijn geheel.

Op basis van de bevindingen die gedaan worden in het lichamelijk onderzoek zullen de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer bepalen of zij mobilisaties zullen toe passen of dat er gewerkt zal worden met oefentherapie.