Lumbale Kanaalstenose

Lumbale Kanaalstenose:

Lumbale kanaalstenose is een aandoening waarbij het wervelkanaal waar de zenuwen doorheen lopen vernauwd is. Hierdoor raken 1 of meerdere zenuwwortels bekneld en kunnen deze pijn veroorzaken in de benen.

De lumbale wervelkolom is het onderste deel van de wervelkolom en bestaat uit de 5 wervels die zich het dichtst bij het bekken bevinden. Deze wervels zijn op elkaar gestapeld en vormen dus een lang verticaal kanaal. Hier doorheen lopen verschillende zenuwen die bij een vernauwing bedrukt worden.

Oorzaak:

Een lumbale kanaalstenose kan een aangeboren aandoening zijn maar kan ook geleidelijk ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een artrose. Ook inzakkende wervels, uitpuilende tussenwervelschijven, tumoren en verdikte banden kunnen een kanaalstenose veroorzaken.

Symptomen/ klachten:

De meest voorkomende klachten bij een lumbale kanaalstenose zijn pijnklachten die beginnen in de rug en doorstralen naar de billen en benen. Deze pijnen zijn vaak scherp en geven een stekend gevoel. Ook kunnen patiënten prikkelingen, tintelingen of een doof gevoel gemerkt worden.
Naast pijn en prikkelingen merken mensen met een lumbale kanaalstenose vaak ook dat zij krachtsverlies hebben in de rug, billen en benen.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Voor kanaalstenose kun je bij Optimum Zoetermeer terecht bij de rugschool. In de rugschool geven wij zeer specifieke oefeningen voor de rug om deze aan te sterken en gedeeltelijk te kunnen ontlasten waardoor er minder klachten van de rug ervaren worden.
Daarnaast is het bij kanaalstenose heel erg belangrijk om houdingsadviezen te geven en patiënten te informeren over hoeveel zij kunnen en mogen bewegen en welke activiteiten zij wel of niet uit kunnen voeren. Er zijn namelijk verschillende activiteiten die heel erg pijn provocerend zijn, deze activiteiten (lang stilstaan, lange wandelingen) kunnen dan ook het best vermeden worden.