Medical taping bij hooikoorts…!?

Medical taping bij hooikoorts…!?

Het klinkt als een hele rare combinatie, medical taping en hooikoorts, maar uit 2 pilot studies in 2016 en 2017 is gebleken dat 84% van de patiënten met hooikoorts die behandeld worden middels medical taping verlichting van de hooikoortsklachten ervaart.

Hooikoorts:

Hooikoorts is een allergische reactie door het inademen of in aanraking komen met stuifmeel, zoals graspollen die vrij rondzweven in de lucht. Hierbij ervaren mensen vaak koortsachtige klachten zoals niezen, een loopneus of een verstopte neus, jeuk en brandende/ rode ogen.
Hooikoorts komt voor bij 4 miljoen Nederlanders (20% van de gehele bevolking) en wordt vaak bestreden door middel van het gebruik van neussprays, ‘hooikoortspillen’ en oogdruppels. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten.

Medical taping:

Medical taping is een vorm van tapen die gekenmerkt wordt door het gebruiken van elastische tape. Bij het toepassen van deze tape methode is de spieractiviteit in het lichaam als uitgangspunt genomen. Naast het beïnvloeden van de spieren wordt medical taping ook toegepast om lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Medical taping als behandelmethode voor hooikoorts:

Het idee achter medical taping bij hooikoorts patiënten is dat het tape een kalmerende werking heeft op het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel. Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling invloed kan worden uitgeoefend op verschillende weefselstructuren en ruggenmergsegmenten.
In het lichaam werken spieren, botten, huid, organen en regelsystemen samen. Al deze structuren worden aangestuurd door zenuwen vanuit de hersenen. Bij hooikoorts is de reflexzone van de longen erg belangrijk, deze zonde ligt op de rug in het bindweefsel op en rond de ribben. Om hooikoortsklachten te verminderen wordt medical tape gebruikt als ondersteuning van de verschillende ruggenwervelsegmenten en zenuwvertakkingen in dit gebied door tape aan te brengen op de rug.
Een mogelijke verklaring voor het afnemen van de klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het tape op het allergisch reactiemechanisme.