Meniscusletsel

Meniscusletsel

Letsel aan de meniscus is een veel voorkomende klacht die vaak veroorzaakt wordt door een hevige verdraaiing van de knie. De meniscus kan dan inscheuren waardoor de patiënt veel pijn kan hebben en de knie moeilijker kan bewegen.

In de knie zitten 2 menisci, 1 aan de buitenkant en 1 aan de binnenkant van de knie. De menisci hebben een schok dempende functie in de knie, zij verdelen onder andere de druk die op de knie komt te staan over het gewricht. Wanneer de meniscus beschadigd is sluiten de botdelen van het onder- en bovenbeen niet meer goed op elkaar aan waardoor het bewegen van de knie moeilijker zal gaan, ook zal de beschadiging in de meniscus veel pijn geven.

Oorzaak:

Een scheur in de meniscus wordt vaak veroorzaakt door een hevige verdraaiing van de knie wanneer deze in een gebogen positie is. Dit kan onder andere bij sport- of verkeersongelukken gebeuren.
De meniscus kan op verschillende manieren gescheurd zijn, dit is afhankelijk van de manier waarop de knie gestaan heeft tijdens het trauma (ongeluk) en zal ook bepalend zijn voor het herstel.

Symptomen:

Bij meniscusletsel merken patiënten veel pijn tijdens het bewegen van de knie, deze pijn zal alleen gevoeld worden aan de kant van de aangedane meniscus. Wanneer de knie bewogen wordt zal de druk op de meniscus pijn veroorzaken, dit is te vergelijken met het drukken op een wond of kneuzing. Vooral traplopen, hurken en draaibewegingen van de knie zullen erg pijnlijk zijn.
Naast pijn zijn slotklachten een veel voorkomende klacht bij meniscusletsel. Deze worden gemerkt doordat de knie ineens niet meer volledig gebogen of gestrekt kan worden. Vaak moet de knie dan herhaaldelijk licht gebogen en gestrekt worden voordat deze weer de volledige bewegingsmogelijkheden heeft. Slotklachten treden op wanneer het (in)gescheurde deel van de meniscus vast komt te zitten in het gewricht.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Herstel:

Wanneer de scheur in de meniscus klein is kan deze zelf genezen. In veel gevallen is de scheur echter te groot en zal deze geopereerd moeten worden. Afhankelijk van de soort scheur zal het gescheurde deel van de meniscus verwijderd worden. Hierdoor moeten zowel de pijn- als de slotklachten afnemen.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij optimum bieden wij zowel voor geopereerde als voor niet geopereerde menisci een passende behandeling. Deze zal vaak gericht zijn op het verbeteren van de stabiliteit in de knie, het verbeteren van de coördinatie en het versterken van de boven- en onderbeen spieren. Afhankelijk van het niveau van de knie en de ernst van de schade aan de meniscus zal de fysiotherapeut van Optimum Zoetermeer samen met u een passend behandelprogramma opstellen waardoor u uw dagelijkse activiteiten snel weer kunt hervatten.