Mindset maakt de revalidatie

Mindset maakt de revalidatie

Zowel in de (top)sport als in de revalidatie is bekend dat het hebben van een goede/ positieve mindset heel erg belangrijk is. Maar niet iedereen weet dat de mindset zo belangrijk is dat het de revalidatie kan maken of breken.

Als we het hebben over mindset onderscheiden we 2 vormen, de Fixed Mindset (vaste mindset) en de Growth Mindset (groei mindset). Hieronder leggen we uit wat beide mindsets inhouden en uit welke ideeën deze bestaan.

Fixed Mindset:

Mensen met een Fixed Mindset, ofwel een vaste mindset, gaan er vanuit dat alle persoonlijke ontwikkeling vast staat. Dit betekend dat mensen wel in staat zijn om te leren, groeien en verbeteren, zowel in mentale als fysieke zin, maar dat zij hierin allemaal hun limiet hebben. Dit zou dus betekenen dat iedereen een vast karakter, niveau van intelligentie en fysieke gesteldheid heeft.
Mensen met deze mindset geloven dus ook dat fouten maken en falen een maatstaf zijn voor de limiet van het fysieke vermogen.
Op het gebied van karakter zijn mensen met een Fixed Mindset vaak de mensen die uitdaging uit de weg gaan, moeilijk omgaan met tegenslagen en feedback ervaren als persoonlijke kritiek.

Growth Mindset:

Mensen met een Growth Mindset, ofwel groei mindset, zijn het tegenovergestelde van mensen met een vaste mindset. Zij gaan er vanuit dat mensen met genoeg leren, oefenen en hard werken alles kan bereiken. Zij gaan er vanuit dat mensen oneindige potentie hebben tot verbetering en het realiseren van mogelijkheden.
Mensen met een groei mindset geloven in het leren van fouten en het beter worden door vallen en opstaan. Dit zijn de mensen die doelen stellen en deze bijstellen aan de hand van successen of verliezen.
Op het gebied van karakter zijn mensen met een groei mindset de mensen die uit zichzelf vragen om feedback, houden van uitdagingen en het proberen van nieuwe dingen.

Om de beste sporter te worden die je kunt zijn of het uiterste uit een revalidatietraject te halen is een Growth Mindset noodzakelijk. Er is aangetoond dat het hebben van deze mindset essentieel is voor het bereiken van verschillende doelen in de sport en revalidatie. Bij veel topsporters is goed te zien dat zij een Growth Mindset hebben. Hieronder staan een aantal quotes van sporters die in de discussie vallen of zij de beste aller tijden zijn voor hun respectievelijke sporten. In deze quotes is goed te zien dat zijn altijd bezig zijn met doelen stellen, zichzelf verbeteren en leren van hun fouten.

‘You can’t put a limit to anything. The more you dream, the farther you get.’ – Michael Phelps, zwemmer, 23 Olympische gouden medailles

‘My ambition is always to get bette rand better.’ – Lionel Messi, voetballer, 4-voudig Champions League winnaar en 4-voudig Gouden bal winnaar

‘If you run into a wall, don’t give up. Figure out how to climb it.’ – Michael Jordan, basketballer, 6-voudig NBA kampioen

‘There is no way around the hard work, embrace it.’ – Roger Federer, tennisser, 20 Grand Slam titels

‘You Have to set your goals so that you can push yourself harder. Desire is the key to success.’ – Usain Bolt, hardloper, 8 Olympische gouden medailles,

Het is mogelijk om te veranderen van mindset. Om dit te doen is het belangrijk eerst te erkennen dat je een Fixed Mindset hebt. Daarna is het een proces van zelfreflectie, uitdagingen aangaan en leren van feedback om je mindset te kunnen veranderen.