Onderzoek sprongkracht bij kinderen onder 14 jaar in het basketbal op hoogste nationaal niveau

Onderzoek naar sprongkracht bij kinderen onder 14 jaar in het basketbal op hoogste nationaal niveau

Naast mijn werkzaamheden bij Optimum Zoetermeer ben ik momenteel bezig met de minor ‘Sport en Talent’ op het topsportcomplex in Papendal. Bij deze minor hoort een onderzoek. Ik doe mij onderzoek bij basketbal vereniging TBG Dragons in Nijmegen.

Bij de basketbal vereniging doe ik samen met een klasgenoot onderzoek naar de sprongkracht van 2 van de basketbalteams, dit zijn het U12 en U14 team. Wij onderzoeken hoe hoog de kinderen kunnen springen en hoe goed hun core-stability is om de sprongkracht in kaart te brengen. Aan de hand van onze eerste metingen hebben wij een krachttrainingsschema gemaakt wat niet alleen moet zorgen voor een hogere spronghoogte maar ook verantwoord moe zijn voor kinderen van deze leeftijd.

Nadat de kinderen een aantal weken getraind hadden met ons trainingsschema was een duidelijke verbetering in spronghoogte te zien. Sommige kinderen hadden in de korte tijd van 2 weken wel 3 tot 5 cm toegevoegd aan hun spronghoogte!

Aan de hand van dit onderzoek is te zien dat kinderen, zowel bij een sportvereniging als zelf, prima aan krachttraining kunnen doen, mits dit onder begeleiding of supervisie gaat van een fysiotherapeut of trainer en dat zij hier redelijk snel behoorlijke resultaten mee kunnen behalen.

Merijn de Kievit Optimum Zoetermeer.