Ontsteking van het peesblad onder de voet (Fasciitis Plantaris)

Ontsteking van het peesblad onder de voet (Fasciitis Plantaris)

Ontsteking van het peesblad onder de voet. Onder de voet bevind zich een peesblad, deze word de Fascia Plantaris genoemd. Dit peesblad loopt onder de gehele voet en hecht aan op het hielbeen en het onderste deel van de tenen. Wanneer deze ontstoken is (-itis) kan dit zorgen voor pijnklachten onder de voet.

Peesblad onder de voet

De Fascia Plantaris is het peesblad dat onder de voet loopt en aanhecht op het hielbeen en onder de tenen. Dit blad heeft als functie het ondersteunen van de hele voet tijdens fasen waarin er druk op de voet komt te staan (staan, lopen, sporten, etc.). Tijdens het lopen, of wanneer men op de tenen gaat staan wordt er met een flinke kracht rek gezet op het peesblad. Dit is een kracht waar mensen zonder problemen aan het peesblad niets van merken.

Het ontstaan van Fasciitis Plantaris

Er zijn meerdere verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor Fasciitis Plantaris. Slecht schoeisel en overbelasting door lang staan of lang lopen zijn de meest voorkomende oorzaken, ook overgewicht kan Fasciitis Plantaris veroorzaken.

Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn pijnklachten. Deze klachten treden vooral op tijdens het staan, lopen of sporten. Daarnaast hebben veel mensen last van startklachten, dit betekend dat zij vooral pijn hebben wanneer ze in de ochtend uit bed komen of opstaan uit een stoel. Tijdens het zitten worden er dan geen klachten ervaren maar er word wel veel pijn ervaren wanneer er daarna weer bewogen word, deze pijn kan dan tijdens het bewegen weer verminderen.
Naast pijnklachten worden er vaak ook stijfheidsklachten in de voet en enkel ervaren.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer

De behandeling van een ontsteking van het peesblad onder de voet bestaat bij Optimum Zoetermeer uit het informeren en adviseren van patiënt over onder andere schoeisel en werk-/ sportactiviteiten. Daarnaast geven wij rekoefeningen mee om de spanning en pijn onder de voet te verlichten.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen