Peroneus tendinopathie

Peroneus tendinopathie

Een tendinopathie van de peroneus spier is een overbelasting blessure van het peesweefsel van de peroneus spier. Deze blessure wordt gekenmerkt door pijn aan de buitenkant van de enkel.

De peroneus bestaat uit 2 delen, een kort en een lang gedeelte. Het korte deel van de spier loopt van de buitenkant van het kuitbeen rondom de enkel naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Het lange deel van de spier loopt nog door onder de voet en hecht zich aan op het middenvoetsbeentje van de grote teen. De functies van de peroneus zijn het strekken van de enkel en het naar buiten bewegen van de voet (eversie).

Bij het samentrekken van de peroneus komt de spier en het kuitbeen komen de pezen onder druk te staan. Wanneer dit te vaak gebeurd of wanneer er een te grote druk op de pezen wordt uitgeoefend kan er schade aan de pezen ontstaan. Vaak ontstaat er na het plaatsvinden van deze schade een ontsteking of degeneratie van de pees, dit komt door de graduele slijtage van de pees die in verband staat met de overbelasting.

Oorzaak:

Een peroneus tendinopathie wordt veroorzaakt door overbelasting van de peroneus pees. Vaak komt dit door overmatig lopen (voornamelijk berg op, of op oneffen ondergronden). Ook kunnen de klachten ontstaan door hardlopen of sportactiviteiten. Vaak wordt er gezien dat de klachten beginnen na het verzwikken van de enkel, hierdoor neemt de stabiliteit van de enkel af. Als er dan door gesport wordt moeten de pezen meer krachten opvangen om de stabiliteit van de enkel te kunnen handhaven.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Symptomen/ klachten:

Bij een tendinopathie van de peroneus ervaren mensen vaak pijn aan de buitenkant (zijde van de kleine teen) van de voet, enkel en het onderbeen tijdens het uitvoeren van belastende activiteiten.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij het behandelen van een tendinopathie van de peroneus is het erg belangrijk om op tijd te beginnen. Bij overbelastingsklachten is de duur van de behadelingsperiode heel sterk afhankelijk van de duur van de aanwezigheid van de klachten. Wanneer u er snel bij bent kunnen de klachten ook snel verholpen worden.
Bij Optimum Zoetermeer zal de therapie bestaan uit oefentherapie gericht op het versterken van de pezen en het af laten nemen van de klachten.