Pijn aan de groeischijf van de hiel (apofysitis calcanei/ Ziekte van Sever)

Pijn aan de groeischijf van de hiel (apofysitis calcanei/ Ziekte van Sever)

Pijn aan de groeischijf van het hielbeen is een aandoening die vaak voorkomt bij kinderen in de groei. Andere namen hiervoor zijn apofysitis calcanei of de ziekte van Sever.
De pijn die gevoeld wordt is erg scherp en vooral kortdurend aanwezig. De locatie van de pijn is vaak achter of onder de hiel.

Wat is een groeischijf?:

Bij kinderen bestaan delen van het skelet nog geheel of voor een gedeelte uit kraakbeen. Dit kraakbeen verandert langzaam in bot, dit proces noemen we verbening.
De botten van kinderen groeien vanuit groeischijven. Een groeischijf is een deel van het bot dat nog bestaat uit niet verbeent kraakbeen waar zich nieuw bot vormt, hierdoor wordt het bot als geheel langer.

De groeischijf van het hielbeen:

De groeischijf van het hielbeen bevindt zich in het achterste gedeelte van de hiel, dit is het laatste deel van het hielbeen dat zich verbeent. De achterkant van het hielbeen is tevens de plaats waar de achillespees aanhecht.

Pijnklachten aan de groeischijf:

Door overbelasting kan de actieve en daardoor zachte groeischijf geïrriteerd raken en pijn gaan doen. Pijnklachten aan de groeischijf van het hielbeen komen bij jongens vaak voor wanneer zij tussen de 7 en 15 jaar oud zijn, bij meisjes is dit van 8 tot 13.
Naast overbelasting kunnen deze klachten ook veroorzaakt worden door verkortte kuitspieren (en/of achillespees), overgewicht of een afwijkende voetstand.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij het behandelen van kinderen met pijnklachten aan de groeischijf van de hiel is het erg belangrijk om op verschillende aspecten in te spelen. Wij kijken vooral naar de volgende 3 punten::
• Verminderen van de belasting::
Het is erg belangrijk om te kijken naar de belasting en de belastbaarheid van de patiënt. De balans tussen de belasting en belastbaarheid is de balans tussen wat men van het lichaam vraagt en wat het lichaam daadwerkelijk aan kan. Voor de patiënt betekend dit concreet vaak dat de normale activiteiten gewoon uitgevoerd mogen worden zolang dit binnen de pijngrens gebeurd, wanneer de pijn optreed moet de activiteit gestopt worden.:
• Aanschaffen van zooltjes::
Dit kan gedaan worden bij een podoloog.:
• Rekoefeningen doen:
Wij focussen de fysiotherapeutische behandelingen vooral op het geven van rekoefeningen voor de kuit, achillespees en de peesplaat onder de voet.