Podoprint

Podoprint

Vanaf april zullen de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer gebruik gaan maken van de Podoprint. De Podoprint is een apparaat waarmee de druk van de voeten en de verdeling van het gewicht heel erg goed te meten zijn. Met de Podoprint zijn zowel statische (stilstaande) als dynamische (bewegende) metingen uit te voeren.

Statische meting:

Met de statische meting kunnen er verschillende aspecten van de voeten en het staan gemeten worden. Met de statische meting is goed te zien hoe iemand zijn gewicht verdeeld over de voeten tijdens het staan. Daarnaast is goed te zien op welke delen van de voeten de meeste druk gezet. In onderstaande afbeelding is te zien dat de persoon die gemeten is meer op zijn linker voet dan op zijn rechter voet steunt (Rode cirkels) en in de linker voet vooral op de hiel leunt (Blauwe cirkels) terwijl hij met de rechter voet vooral op de voorvoet staat (Groene cirkels).

Dynamische meting

Met de dynamische meting wordt gekeken naar de afwikkeling van de voeten en de belasting op de verschillende delen van de voeten tijdens het lopen. Wanneer deze meting uit wordt gevoerd legt de fysiotherapeut de Podoprint op de 20 meter lange rubberen loop mat van Optimum Zoetermeer en wordt de meting uitgevoerd tijdens het lopen en/ of hardlopen.