Preoperatief trainen

Trainen voor een operatie

Bijna iedereen weet dat het erg belangrijk is om te trainen na een operatie. Er is geopereerd aan het bewegingsapparaat, de spieren/ botten of andere structuren waren aangedaan en zijn nu weer gemaakt of vervangen. Wanneer dit gebeurd is word het zaak om de spieren en gewrichten weer kennis te laten maken met bewegen en alles weer aan te sterken om weer terug te kunnen keren naar de normale dagelijkse activiteiten. Het trainen na een operatie is dus noodzakelijk, maar hoe belangrijk is het om preoperatief (trainen voor een operatie) te trainen?

Recente onderzoeken:

In het afgelopen jaar zijn er een aantal onderzoeken op zowel het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) in februari 2018 als het MMC (Maxima Medisch Centrum) in juni 2018 gedaan op de effecten van preoperatieve training en fysiotherapie gedaan.
Het onderzoek vanuit het MMC liet zien dat 86% van de mensen die voor hun operatie 3 maal per week kracht en conditietraining doen na 4 weken revalidatie weer in dezelfde conditie zijn als toen de diagnose werd gesteld. Bij mensen die niet trainen voor de operatie was dit maar 40%.
Nico van Meeteren, hoogleraar fysiotherapie aan de Universiteit Maastricht zegt hierover het volgende: “We blijven maar studeren, terwijl we dit soort trainingsprogramma’s al tien jaar geleden hadden moeten invoeren. Er is overweldigend bewijs dat fitte patiënten met een goede levensstijl een operatie beter doorstaan, maar de patiënt komt lopend het ziekenhuis in en wordt meteen in bed gestopt. Dat is onze zorgcultuur. Terwijl die patiënt juist dat bed niet in moet.”

Naast een snellere revalidatie blijkt preoperatief trainen ook veel effect te hebben op de kans op complicaties. Bij een buikoperatie wordt de kans op complicaties na de operatie, denk bijvoorbeeld aan een longembolie of een inwendige lekkage, gehalveerd wanneer patiënten 4 weken voor de operatie al beginnen met trainen.

Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer hebben mensen die geopereerd moeten worden ook de mogelijkheid om al van te voren te komen trainen. Samen met een van onze fysiotherapeuten kunt u aan de slag om voor de operatie al kracht en conditie te trainen. Zo verkleind u de kans op postoperatieve complicaties en versneld het de revalidatie. U wordt vakkundig begeleid door een fysiotherapeut en kunt ook na de operatie door dezelfde fysiotherapeut weer verder worden geholpen.