Retropatellaire Chondropathie

Retropatellaire Chondropathie

Retropatellaire Chondropathie (Retro = achter, patella = knieschijf) (Chondropathie = letsel aan het kraakbeenweefsel) is een aandoening waarbij de kraakbeen laag achter de knieschijf slechter wordt. Dit kan voor vervelende pijnklachten bij bewegen zorgen.

Het kraakbeen achter de knieschijf heeft als functie het goed laten glijden van de knieschijf bij het buigen en strekken van de knie. De kraakbeen laag zorgt ervoor dat de beweging soepel verloopt en dat er geen bot-op-bot-contact plaatsvindt in de knie.

Oorzaken:

Er zijn verschillende oorzaken voor Retropatellaire chondropathie, het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden na een lange tijd van immobilisatie (niet kunnen bewegen door bijvoorbeeld in het gips te hebben gezeten) of een kneuzing van de knie. Vaak is er echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor deze blessure. Als oorzaak wordt er door medici vaak gedacht aan overbelasting of het verkeerd belasten van de knie.

Symptomen/ klachten:

De klachten die komen kijken bij deze aandoening zijn voornamelijk pijnklachten die voorkomen bij het buigen en strekken van de knie. Bij activiteiten die weinig inspanning of kracht kosten worden de klachten vaak niet gevoeld. De klachten komen vooral voor bij traplopen, hurken en fietsen in een zwaar verzet (hoge versnelling). Ook kan er zich een vochtophoping vormen achter de knieschijf waardoor de knie gezwollen is en het pijnlijk is om op de knieschijf te drukken.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer zal de behandelend fysiotherapeut eerst kijken naar uw belasting in het dagelijks leven. Hij zal vragen naar uw lichamelijke activiteit en de mate van inspanning die u moet leveren voor het uitvoeren van uw dagelijkse werk-, huishoud- en sportactiviteiten. Deze informatie is erg belangrijk voor het bepalen van het doel van de therapie.

De therapie zal bestaan uit oefentherapie gericht op het wegnemen van de oorzaak van de klachten. De focus van de oefeningen kan hierdoor op verschillende aspecten van het bewegen gelegd worden, zoals: Het verbeteren van de spierkracht van de bovenbeenspieren, het verbeteren van de stabiliteit en mobiliteit van de knie of het verbeteren van de coördinatie van de knie.

De therapeut van Optimum Zoetermeer zal u afraden te zware en specifieke belasting van de knieën te vragen, vooral sprongactiviteiten en sporten zoals basketbal en volleybal zullen vermeden moeten worden. Het is erg belangrijk dat de belasting van de knie rustig opgebouwd wordt en dat de knie niet opnieuw overbelast raakt.

Het is mogelijk deze aandoening operatief te behandelen, dit gebeurd echter maar zelden.