Rotator Cuff Disfunctie

Rotator Cuff Disfunctie

De Rotator Cuff is een hele belangrijke structuur in de schouder die direct betrokken is bij 95% van de schouder aandoeningen. Het is een structuur die bestaat uit 4 verschillende relatief diep gelegen spieren.
De 4 spieren die onderdeel uitmaken van de rotator cuff (m. infrapsinatus, m. supraspinatus, m. teres minor en m. subscapularis) zijn verantwoordelijk voor het, zowel naar binnen als naar buiten, draaien van de bovenarm en het heffen van de arm. Ook het bewegen van het schouderblad word grotendeels door de rotator cuff verzocht. Daarnaast hebben zij een hele grote rol in de stabiliteit van de schouder, zij zorgen er namelijk voor dat de schouderkop goed in de schouderkom blijft liggen bij het uitvoeren van bewegingen.

Bij het scheuren van 1 van deze spieren zal een patiënt naast pijnklachten ook krachtverlies en een bewegingsbeperking oplopen. Er zijn namelijk weinig tot geen andere spieren die de functie van de rotator cuff spieren volledig over kunnen nemen.

Disfunctie

De spieren van de rotator cuff zijn spieren die zich eigenlijk pas laten zien wanneer er een misstand, klacht of blessure in de schouder optreed. De spieren liggen relatief diep in de schouder en zijn daardoor niet te zien en dus ook niet duidelijk aanwezig. Wanneer er klachten worden waargenomen in de schouder ligt de oorzaak hiervan echter heel vaak bij deze spieren.

Wanneer iemand instabiliteitsklachten in de schouder heeft is dit direct te herleiden naar de rotator cuff. Pijnklachten zullen niet direct van de rotator cuff komen, ondanks dat de rotator cuff hierbij hoogstwaarschijnlijk wel een onderliggende oorzaak van de klachten is.
Bij klachten en verminderde functie van de rotator cuff zal de beweging van het schouderblad moeizamer gaan. Dit zal veel beperkingen opleveren aangezien de beweging van het schouderblad essentieel is voor het bewegen van de arm, schouder en wervelkolom.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer

Het trainen van de rotator cuff is iets waar de therapeuten van Optimum Zoetermeer uiterst gespecialiseerd in zijn. Dit komt doordat het trainen van de rotator cuff een veel voorkomende vorm van therapie is bij veel verschillende schouderklachten. Wanneer patiënten bij ons komen met bijvoorbeeld een Frozen Shoulder, Bursitis of Impingement van de schouder is het trainen van de rotator cuff naar onze mening de beste therapie. Ook wetenschappelijke literatuur geeft aan dat dit de beste manier van behandelen is.

Bij specifieke klachten van de rotator cuff is het belangrijk om deze te trainen. Wanneer 1 van de 4 spieren is aangedaan zijn de klachten te verminderen door de omliggende 3 spieren te trainen. Wanneer het geheel sterker wordt, beter functioneert en stabieler is zullen de klachten afnemen. Thuis kunt u beginnen met een aantal basis oefeningen, deze zijn te zien in onderstaande video: