Schouder instabiliteit

Schouder instabiliteit:

Schouderinstabiliteit houdt in dat de verschillende structuren om en rond de schouder de kop van de bovenarm niet op de juiste manier kunnen fixeren in de kom van de schouder. Vaak ervaren mensen hierbij eindstandig het gevoel van het bijna uit de kom schieten van de schouder. Dit kan zorgen voor flinke pijn- en bewegingsklachten.

Schoudergewricht:
Het schoudergewricht is een kogelgewricht, dit betekend dat de kop (van de bovenarm) vast ligt in de kom maar vanuit deze positie wel veel kan bewegen. De kop van de schouder is een stuk groter dan de kom waar deze in ligt, dit zorgt er voor dat de neiging tot het uit de kom schieten groot is wanneer de structuren hier omheen geen stabiliteit kunnen leveren.
In de stabiliteit zijn voor de spieren van de rotator cuff erg belangrijk.

Stabiliteit in een gewricht:
Wanneer we het hebben over de stabiliteit van een gewricht onderscheiden we 2 soorten van stabiliteit:
• Passieve stabiliteit:
Deze stabiliteit word gevormd door de botten en ligamenten. Deze vorm is niet te trainen en zal verminderen bij een trauma (ongeluk, val, etc.) aan de botten of gewrichten.
• Actieve stabiliteit:
Deze stabiliteit word gevormd door de spieren en pezen. Deze vorm van stabiliteit is te trainen door het versterken van de spieren en pezen.
Wanneer de passieve stabiliteit verminderd, door bijvoorbeeld een trauma of blessure, kan de algemene stabiliteit van het gewricht hersteld worden door het vergroten van de actieve stabiliteit.


Structuren die zorgen voor de passieve stabiliteit van de schouder.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen

Hoe ontstaat schouderinstabiliteit?:

Schouderinstabiliteit kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak ontstaat schouderinstabiliteit geleidelijk door bijvoorbeeld sporten of direct door een trauma. Wanneer schouderinstabiliteit geleidelijk optreed door sporten is dit vaak bij sporten waarbij veel bovenhandse (explosieve) bewegingen gemaakt worden, denk bijvoorbeeld aan volleyballers, handballers, badmintonners en zwemmers. Doordat er veel eindstandige bewegingen worden gemaakt kunnen het kapsel en de ligamenten aangetast worden.
Bij het optreden kan de stabiliteit aangetast worden door het ontstaan van schade aan verschillende structuren in de schouder. Zo kan bijvoorbeeld een botbreuk, scheur van een ligament of beschadiging van kapsel direct voor een flinke afname van de stabiliteit zorgen.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij het behandelen van schouderinstabiliteit focussen de therapeuten van Optimum Zoetermeer zich op het verbeteren van de actieve (trainbare) stabiliteit. Door het trainen van de spieren van de schouder is deze stabiliteit te verbeteren en kan de actieve stabiliteit een deel van de functie van de passieve stabiliteit overnemen. Daarnaast adviseren en informeren wij onze patiënten over het herstel, het (her)oppakken van sportactiviteiten en het re-integreren in de werksetting.