Schouderklachten bij Waterpolo

Schouderklachten bij Waterpolo

Waterpolo. Een sport waarbij we proberen om een bal in het doel te gooien zonder stabiele ondergrond terwijl de tegenstander met alle geoorloofde (en ongeoorloofde) acties probeert een doelpunt te voorkomen. Makkie toch…?

In de praktijk blijkt dat waterpolo naast een zware sport ook een zeer blessuregevoelige sport te zijn. Heup-, lage rug- en nekblessures komen veel voor, maar schouderblessures steken hier met kop en schouders bovenuit. En dit is natuurlijk niet gek. Zwemmen, aanzetten en zeker het gooien/ schieten van de bal zijn heel erg belastend voor de schouder.

Oorzaken van schouderklachten bij sporters:

Het ontstaan van schouderklachten bij sporters komt vaak voor wanneer er weinig tot geen balans is tussen de belasting die geleverd wordt en de belastbaarheid van de schouder. Bij waterpolo wordt er heel veel kracht van de schouder gevraagd, de belasting die gevraagd wordt is dus erg hoog. Wanneer de schouder niet genoeg getraind is, en de belastbaarheid dus laag is, kan het leveren van deze hoge belasting blessures veroorzaken.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen

Preventie:

Voorkomen is ten alle tijden beter dan genezen. Het is dus een stuk beter om te zorgen dat de schouder van te voren al klaar is om zware belasting te kunnen leveren dan om een schouder weer op te lappen wanneer deze te zwaar belast is.
Maar hoe kun je de schouder nou het beste trainen?
De meest simpele manier is natuurlijk veel grote en zware gewichten gaan trekken, duwen en smijten in de sportschool. Dit is zeer effectief wanneer je grote brede schouders wilt ontwikkelen maar totaal niet sport specifiek. Bij waterpolo moet de schouder niet alleen veel kracht kunnen leveren maar ook zeer mobiel zijn. Wanneer er alleen maar krachttraining gedaan wordt zal dit in 9 van de 10 gevallen leiden tot bewegingsbeperkingen en afname van mobiliteit.
Om schouderklachten te voorkomen, de schouder sterker te maken en ervoor te zorgen dat de mobiliteit aanwezig blijft kun je het beste de spieren van de Rotator Cuff trainen. Deze spieren liggen diep in de schouder en hebben een grote taak in de stabilisatie van de schouder. Als deze training gepaard gaat met functionele training (waterpolo training) en rekken/ stretchen zal de mobiliteit in takt blijven.