Schouderluxatie (Schouder uit de kom)

Schouderluxatie (Schouder uit de kom)

Met een schouderluxatie bedoelen we het ‘uit de kom’ schieten van de schouder. Dit betekent dat de schouderkop, de bovenkant van de humerus (het bot van de bovenarm), uit de kom komt. De kom van de schouder is een onderdeel van het scapula (schouderblad). Deze kom is erg klein ten opzichte van de vrij grote schouderkop.

Oorzaak:

Een schouderluxatie ontstaat meestal door een ongeluk of val. Bijvoorbeeld bij het uitsteken van een arm om je op te vangen bij een val. Hierbij kunnen de krachten op de schouder bij het neerkomen zo groot zijn dat de schouder uit de kom schiet.

De bouw van het schoudergewricht vormt op zich een vrij grote risicofactor voor een schouderluxatie. De grote kop en kleine kom zorgen er voor dat we de schouder in veel richtingen kunnen bewegen maar zorgt ook voor een grote instabiliteit.

Symptomen/ klachten:

Het uit de kom raken van de schouder is een vrij pijnlijk moment en ook het terugplaatsen is erg pijnlijk. Wanneer de schouder weer in de kom is geplaatst blijven er vaak hevige pijnklachten. Ook hebben patiënten met deze blessure vaak last van stijfheid en merken ze pijnklachten door omliggende spieren die reflexmatig aangespannen zijn om het gewricht te stabiliseren.

Schouderluxaties kunnen klachten van instabiliteit tot gevolg hebben.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij een schouderluxatie is het gebruikelijk dat de patiënt eerst een tijd (max 6 weken) met een mitella loopt, gedurende deze periode beginnen we echter al wel met behandelen. In deze vroege fase van het herstel zorgen we er door middel van passieve mobilisaties voor dat de schouder niet te stijf wordt. Dit zou mogelijk tot een Frozen Shoulder kunnen leiden.

Wanneer de arm uit de mitella is beginnen we met oefentherapie. In het begin is deze vooral gericht op het terugwinnen van de volledige mobiliteit van de schouder en daarna pas op het vergroten van de kracht en stabiliteit van de schouder.