Tendinose Biceps Brachii pees

Tendinose Biceps Brachii pees

Een tendinose (tendon = pees) aan de pees van de Biceps Brachii (biceps van de bovenarm) is een degeneratief proces van de bicepspees waardoor krachtsverlies kan optreden. Deze klacht is een typische overbelasting blessure die wij veel zien bij Optimum Zoetermeer. De klacht kan zowel aan de korte als aan de lange pees van de biceps voorkomen. Deze klacht komt echter het meest voor aan de lange pees van de biceps.

Vormen van peesaandoeningen

De peesaandoeningen die wij zien bij Optimum Zoetermeer zijn vaak te onderscheiden in 3 varianten:

Tendinitis
Een Tendinitis is een acute blessure aan de pees. Hierbij word vaak acute pijn en zwelling gevoeld. Een tendinitis is vrij gemakkelijk te herkennen door het optreden van ontstekingsverschijnselen. Dit zijn de volgende verschijnselen:

  • Pijn (Dolor)
  • Zwelling (Tumor)
  • Roodheid (Rubor)
  • Warmte (Calor)
  • Verstoorde functie (Functio laesa)

Tendinose
Een Tendinose is een degeneratief proces van de pees waarbij krachtsverlies als meest merkbare klacht naar voren komt.

Tendinopathie
Een Tendinopathie is een aandoening die over het algemeen lastiger te diagnosticeren is. Dit komt doordat een tendinopathie een degeneratief proces van de pees is waarbij de ontstekingsverschijnselen van een tendinitis te merken zijn.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Oorzaak

De oorzaak van een tendinose heeft vaak te maken met overbelasting. Bij een tendinose van de bicepspees kan dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door het veelvuldig uitvoeren van fysiek zwaar werk of het te zwaar trainen van de biceps in de sportschool. Ook kan de tendinose ontstaan door inactiviteit of ouderdom.

Symptomen/ klachten

De meest voorkomende klacht waar mensen last van hebben wanneer zij een tendinose aan de bicepspees hebben opgelopen is krachtsverlies. Dit verlies aan kracht kan vrij spontaan optreden en in hevige mate voorkomen.
Ook kunnen er pijnklachten gemerkt worden aan de voorzijde van de schouder. De bicepspees hecht aan in de schouder, dit kan een vertekend beeld geven voor de patiënt omdat de klachten van de bicepspees dus vaak niet direct aan de biceps gevoeld worden.


Behandeling bij Optimum Zoetermeer

Voor de behandeling van een tendinose aan de bicepspees worden veel verschillende therapievormen gebruikt. Bij Optimum Zoetermeer maken wij gebruik van excentrische training van de spier en pees. Deze vorm van training heeft de meeste wetenschappelijke bewijslast over zijn werking bij peesaandoeningen en is ook de best toepasbare vorm van therapie in de setting van een fysiotherapiepraktijk.
De excentrische training word toegepast om de pijnklachten te verminderen, de kracht van de spier en pees toe te laten nemen en, als aller belangrijkste, om de degeneratie van de pees tegen te gaan. Patiënten vinden het vooral belangrijk om van hun klachten af te komen, wij als fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer vinden het echter veel belangrijker om de oorzaak van de aandoening weg te nemen. Op deze manier komt de patiënt niet alleen van de klachten af maar is de kans op terugkerende klachten ook veel kleiner.
Naast de excentrische training hechten we bij Optimum Zoetermeer erg veel waarde aan het geven van voorlichting en advies. Dit zal niet alleen gericht zijn op het herstel maar ook op het voorkomen van eventuele terugkerende klachten.

Behandelingen in andere settingen

Naast de excentrische training die bij Optimum Zoetermeer toegepast wordt zijn er veel verschillende therapievormen die toe worden gepast bij een tendinose van de bicepspees. Deze zijn echter niet allemaal even effectief of onderbouwd.
De volgende therapieën die worden toegepast in andere settingen:

Dry Needling:
Bij deze therapie wordt er gebruik gemaakt van kleine naalden die direct in de pees gestoken worden. Deze therapie is mogelijk effectief voor het afnemen van de pijnklachten maar zeker niet voor het tegengaan van de degeneratie van de pees of het terugwinnen van de verloren kracht.

Massage:
Massage is een therapievorm die alleen nuttig is bij het afnemen van spierspanning. Deze therapievorm is in de moderne fysiotherapie bijna niet meer terug te vinden en wordt alleen nog als ondersteuning van een andere therapievorm toegepast.

Stretching en rekken:
Stretchen en rekken heeft bij een tendinose vrij weinig effect. Dit effect is vooral pijn dempend.

IJs of warmte therapie:
IJs of warmte therapieën zijn erg goede en effectieve therapievormen voor het afnemen van ontstekingsverschijnselen. Aangezien deze niet optreden bij een tendinose is de toepassing van deze therapieën niet van veel waarde.

Corticosteroïden injectie:
Dit is een vorm van therapie waar een groot deel van de fysiotherapeuten gemeenschap sterk tegen is. Deze vorm word vooral toegepast bij een tendinitis maar werkt alleen pijn dempend. De injectie heeft echter een slecht effect op de pees en zal de degeneratie niet tegengaan.


Eigen onderhoud

Het is erg belangrijk om na deze klacht niet direct weer te beginnen met dezelfde belasting als voor de klacht. Wanneer dit wel gedaan wordt is de kans op terugkerende klachten erg groot. Vooral bij het hervatten van werk en sportactiviteiten is het erg belangrijk om te letten op de mate van belasting die men eist van het lichaam en de belastbaarheid die overgebleven is na de blessure. Hiervoor geven we bij Optimum Zoetermeer uitgebreide voorlichting en advies.