Total Shoulder prothese

Total Shoulder prothese

De schouder is het meest mobiele gewricht in het menselijk lichaam, dit zorgt er onder andere voor dat dit gewricht ook het meest gevoelig is voor blessures. Wanneer er zeer ernstige schade in de schouder aanwezig is, bijvoorbeeld na het volledig afscheuren van 1 van de rotator cuff spieren of een ernstige slijtage van het gewricht, kan er gekozen worden om een nieuwe schouder, een Total Shoulder Prothese, te plaatsen.

Het plaatsen van een Total Shoulder Prothese is een laatste redmiddel van de schouder, deze vorm van behandeling word chirurgisch toegepast en kan alleen voorgesteld worden door een orthopeed of een chirurg.

Plaatsen van een Total Shoulder Prothese

Het plaatsen van een Total Shoulder Prothese is een zeer ingrijpende operatie waarbij veel spieren en andere structuren verplaatst moeten worden. Bij het plaatsen van de Total Shoulder Prothese word de kop van de Humerus (bot van het bovenarm) vervangen voor een nieuwe kunststof kop. Daarnaast word er een deel van het scapula (schouderblad) afgehaald waar een nieuwe kunststof kom geplaatst word.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer

Na het plaatsen van een Total Shoulder Prothese gaat een periode van immobilisatie in. In deze periode zal de patiënt met een soort mitella rondlopen om de bewegelijkheid van de schouder zoveel mogelijk te beperken. Deze periode van immobilisatie duurt 6 weken.
Na de 6 weken immobilisatie word vaak binnen 1 week gestart met fysiotherapie. In het begin van het herstel ligt de nadruk op het terugkrijgen van de beweeglijkheid van de schouder. Wanneer de beweeglijkheid tot een zekere mate hersteld is zal er worden begonnen met het meer actieve trainen. Er word getraind om de kracht in de schouder te vergroten en daardoor de functies van de schouder terug te krijgen en te verbeteren.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Reversed Shoulder Prothese

In sommige gevallen is het plaatsen van een Total Shoulder Prothese niet de beste vorm van prothese om in de schouder te plaatsen, in dat geval kan er ook een Reversed Shoulder Prothese. Zoals de naam, reversed (omgedraaid), al zegt is deze prothese de tegengestelde versie van de Total Shoulder Prothese. In dit geval word de nieuwe kunststof kop dus op het schouderblad geplaatst en word er een kunststof kom op de bovenzijde van de bovenarm geplaatst.

De voordelen van een Reversed Shoulder Prothese zijn dat de ingreep weinig complicaties heeft en het herstel relatief snel gaat. Er word echter bijna alleen gekozen voor een omgekeerde prothese wanneer de patiënt boven de 65 jaar is, dit komt doordat men na deze operatie vaak niet de volledige bewegelijkheid en stabiliteit terugkrijgt.