Tuberositas Transpositie

Tuberositas Transpositie

Een tuberositas transpositie is een knieoperatie waarbij de patella (knieschijf) naar beneden verplaatst wordt. Dit kan nodig zijn wanneer iemand een ‘hoogstand’ van de patella heeft. De Tuberositas (knobbel op het bot) is de plek waar de kniepees aanhecht en een transpositie is het verplaatsen van deze aanhechting.

Wanneer wordt deze operatie uitgevoerd?:

Het verplaatsen van de patella kan nodig zijn wanneer iemand een ‘hoogstand’ van de patella heeft. Dit betekend dat de patella zich te hoog bevindt en deze dus niet meer goed in de holte van het bovenbeen past. Wanneer iemand ‘hoogstand’ van de patella heeft kan dit pijnklachten, instabiliteit en een verminderde functie van de knie veroorzaken.
De operatie wordt alleen overwogen wanneer de patiënt ernstige pijnklachten ervaart of een fors verminderde kniefunctie heeft.

Wat is een Tuberositas Transpositie?:

Bij een Tuberositas transpositie wordt de patella naar beneden geplaatst. Bij deze operatie wordt het kniegewricht zelf niet opengemaakt, dit is een groot voordeel voor het herstel van de knie en de hersteltijd die hierbij hoort. Doordat het kniegewricht zelf niet aangetast wordt kunnen er geen verklevingen in het gewricht ontstaan wanneer de patiënt gips draagt na de operatie.
De operatie begint met het maken van een snede op de locatie waar de kniepees aanhecht op het scheenbeen. Vervolgens wordt de aanhechting van de kniepees mét een botblokje van het scheenbeen uitgezaagd. Er wordt dan gekeken naar de beste locatie voor de patella en daar wordt een 2e blokje uitgezaagd. De 2 blokjes worden omgewisseld waardoor de aanhechting van de knieschijfpees omlaag geplaatst en daarmee de patella verlaagd. Als laatste worden de botblokjes vastgezet met een grote schroef, de wond gehecht met oplosbare hechtingen en het been ingegipst.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Het herstel na een tuberositas transpositie duurt zo’n 8 tot 16 weken. Tijdens deze periode zullen de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer u begeleiden in het lopen met krukken en een ingegipst been. Als u eenmaal uit het gips bent zal er worden begonnen met oefentherapie waarbij de fysiotherapeut u zal helpen om de knie weer aan te sterken en terug te keren naar de dagelijkse (sport-)activiteiten.