Voorste Kruisband Letsel

Voorste Kruisband Letsel

Een gescheurde voorste kruisband is een blessure die regelmatig voorkomt bij sporters. Voor deze blessure staat een lange hersteltijd doordat er (mogelijk) geopereerd moet worden en er veel fysiotherapie sessies aan te pas komen.

De knie heeft 2 kruisbanden, de voorste en de achterste kruisband. De kruisbanden spelen een erg belangrijke rol voor de stabiliteit in de knie en verbinden het boven- met het onderbeen. De voorste kruisband zorgt er voor dat het onderbeen niet te ver naar voren beweegt ten opzichte van het bovenbeen. Ook worden grote draaibewegingen in de knie beperkt door de voorste kruisband.

Oorzaak:

Het scheuren van de voorste kruisband kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat letsel aan de voorste kruisband door één duidelijk trauma (ongeluk), dit is vaak bij een onverwachte beweging van het lichaam waarbij de knie vanuit een gebogen stand verdraaid wordt. In de sport gebeurd dit vaak na een botsing tussen twee sporters waarbij het been blijft staan terwijl het lichaam verplaatst of valt.

Symptomen/ klachten:

Op het moment van het scheuren van de voorste kruisband kan de patiënt een ploppend of knappend gevoel ervaren, dit wordt meestal direct gevolgd door ernstige pijn. Hierna wordt de knie vaak snel dik, de patiënt zal een zeer instabiel gevoel hebben bij het belasten van de knie en het gevoel hebben alsof hij door de knie zakt.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Beloop en behandeling door een arts:

Voor een sporter heeft het scheuren van de voorste kruisband hele grote gevolgen, dit komt vooral doordat de stabiliteit die de voorste kruisband biedt essentieel is voor het uitvoeren van sportactiviteiten. Wanneer de kruisband gescheurd is kan een patiënt die niet sport na goede training van de omliggende spieren door met zijn leven zonder voorste kruisband. Sporten is echter vrijwel onmogelijk zonder voorste kruisband. Uiteraard zijn er sporten die gedaan kunnen worden zonder kruisband, maar dan kan de patiënt geen krachten opvangen met de knie en zal hij ook geen draaibewegingen uit kunnen voeren. Dit zorgt er voor dat sporten zoals voetbal, rugby, basketbal, handbal, korfbal, skiën en vele andere sporten niet meer gedaan kunnen worden.

Vaak wordt na het scheuren van de voorste kruisband een reconstructie van de kruisband gedaan, dit betekend dat er een uit een ander deel van het lichaam een pees gehaald wordt om de voorste kruisband te vervangen, dit is vaak een stukje van de achillespees of de pees van de knieschijf.

Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer behandelen wij zowel patiënten die geen voorste kruisband reconstructie hebben gehad als mensen die dit wel hebben gehad. Bij mensen zonder reconstructie is het erg belangrijk om de bovenbeenspieren te versterken. De stabiliteit van de knie is erg naar achteren gegaan en deze moet nu opgevangen worden door de bovenbeenspieren, het is hierbij van belang dat deze sterk genoeg zijn om dit aan te kunnen.
Wanneer onze therapeuten patiënten behandelen na een reconstructie van de kruisband vinden zij het erg belangrijk om eerst de beweeglijkheid, coördinatie en stabiliteit van de knie te verbeteren. Op deze manier leert de patiënt wat hij wel en niet kan met de knie en worden de verschillende functies van de knie verbeterd. Hierna is het erg belangrijk dat de bovenbeenspieren versterkt worden om te zorgen dat sportactiviteiten zonder risico’s hervat kunnen worden.

Voor het versterken van de bovenbeen spieren maken wij vooral gebruik van de volgende oefeningen: