‘Wanneer kan ik weer sporten?’ is een veel gestelde vraag bij sporters met blessures. De sporter verwacht dan van de arts, orthopeed of fysiotherapeut een bepaalde tijd te horen waarin de revalidatie plaats zal vinden met een vaste einddatum waarop de sporter zijn trainingen/ wedstrijden weer kan hervatten. Helaas is dit niet zo makkelijk.
Tijd is de maatstaf waar alle patiënten en sporters hun blessure mee meten. Als ze kijken naar hun terugkeer naar werk of sport wordt er standaard gemeten met tijd, maar is dit wel de beste manier?
Basketballer Klay Thompson (foto hieronder) scheurde 14-06-2019 zijn voorste kruisband. Dit is niet alleen een hele zware blessure, waar onder andere een MRI en een operatie bij komen kijken, maar ook een blessure die erg lang zal gaan duren. Dit is heel erg vervelend voor hem maar ook voor zijn club, die willen eigenlijk dat hij voor de start van het komende seizoen weer helemaal fit is.
Terwijl tijd op de voorgrond staat bij de club van de geblesseerde sporter is het voor de sporter belangrijk dat deze fysiologisch en psychologisch klaar is om weer te beginnen. Dit betekend dat de sporter een revalidatietraject in gaat waarin hij moet aansterken en bepaalde benchmarks moet halen om weer ‘wedstrijdfit’ verklaard te worden.
Werkwijze van Optimum Zoetermeer:
In onze praktijk vinden wij het erg belangrijk om te werken met doelen en onze patiënten stapsgewijs te begeleiden. Wij laten het tijdsaspect bij voorkeur naast ons liggen en vinden het veel belangrijker om ons te focussen op bepaalde taken en functies die de patiënt of sporter moet hebben.
In het geval van Klay Thompson zouden veel mensen zeggen dat hij na 9 maanden weer op het basketbalveld zou moeten staan. Dit is echter niet altijd het geval. De veel genoemde 9 maanden is een tijd die komt uit fysiotherapeutische richtlijnen deze 9 maanden zijn echter niet voor iedereen van toepassing, deze richtlijn is gebaseerd op een onderzoeksgroep waarbij een gemiddelde is genomen van alle mensen waarbij dit onderzoek af is genomen.
Wij vinden het erg belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen hetzelfde is. Iedereen heeft een andere achtergrond, een andere fysieke gesteldheid maar ook een andere doel. Dit houdt dus in dat de revalidatietijd ook kan verschillen, de een is sneller dan 9 maanden weer klaar om te sporten en de ander doet er misschien wel wat langer over.
Niet iedereen hoeft net als Klay Thompson weer op het allerhoogste niveau te sporten.