Bursitis Subacromialis

Bursitis Subacromialis

Bursitis Subacromialis is een veel voorkomende schouderblessure die niet alleen in de fysiotherapiepraktijk maar ook bij de huisarts vaak gezien wordt. Het is een slijmbeursontsteking (bursitis) van de slijmbeurs in de schouder (subacromialis). Deze klacht geeft vaak pijn in de schouder die vooral voorkomt wanneer de arm boven de schouder gebracht wordt.

Oorzaken:

Een slijmbeursontsteking in de schouder heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Het kan veroorzaakt worden door een trauma, denk aan een val of een botsing met de schouder, maar kan ook geleidelijk ontstaan door overbelasting. Daarnaast kan een slijmbeursontsteking in de schouder ook ontstaan door functiestoornissen in de hoge wervelkolom.
Bursitis Subacromialis is een van de drie meest voorkomende oorzaken van een impegement syndroom/ Sub-Acromiaal Pijn Syndroom (SAPS). Dit komt voor wanneer de slijmbeurs door de ontsteking gaat zwellen en andere structuren in de schouder verdrukt. Hierdoor kan ook uitstraling naar de arm en hand veroorzaakt worden.

Symptomen/ klachten:

De meest voorkomende klachten bij een slijmbeursontsteking in de schouder zijn pijnklachten. Deze komen vooral voor wanneer de arm boven de schouder gebracht wordt of wanneer er druk op de schouder wordt geleverd. Hierdoor kunnen veel sporten en werk gerelateerde activiteiten niet meer gedaan worden. Ook zorgt de ontsteking ervoor dat slapen op de aangedane schouder veel pijn oplevert en kan het nachtelijke pijnen geven.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Bij Optimum Zoetermeer behandelen wij een slijmbeursontsteking in de schouder door het toepassen van oefentherapie, mobilisaties/manipulaties en het geven van de nodige voorlichting en advies. Tijdens de oefentherapie zullen er veel oefeningen gedaan worden om pijnvermindering te bereiken en om ervoor te zorgen dat de patiënt weer terug kan keren op het oude niveau. Dit proberen wij te bereiken door het toepassen van pijn reducerende oefeningen, spier- en peesversterkende oefeningen en oefeningen waarbij geprobeerd word meer ruimte te creëren onder het schouderdak. Hierbij is het erg belangrijk dat de patiënt onze fysiotherapeut(en) van Optimum Zoetermeer goed inlicht over de pijn die hij/ zij ervaart voor, tijdens en na de oefeningen. Deze pijn mag namelijk niet genegeerd worden! Ook is het belangrijk dat de oefeningen die gedaan zullen worden gepaard gaan met genoeg ‘relatieve rust’.
Ook leren wij u over uw belasting en belastbaarheid. Hierbij krijgt u inzicht in wat uw lichaam aan kan t.o.v. wat u vraagt van uw lichaam. Wij helpen u dan ook beter om te gaan met belastende werkzaamheden, verkeerde (sport)bewegingen en zware belasting door het verschaffen voorlichting en tips.

Behandeling door huisartsen:

De behandeling die huisartsen regelmatig voorstellen in het injecteren van corticosteroïden. Dit gaat door middel van een spuit die met een naald direct in de schouder word gezet.
Deze injectie werkt als een pijnstiller en zal de zwelling van de slijmbeurs verminderen. Andere mogelijke onderliggende klachten worden hier echter niet mee opgelost en kunnen zelfs erger worden. Doordat er geen pijn gevoeld wordt denken mensen vaak dat er niets meer aan de hand is en gaan door met hun dagelijkse activiteiten, dezelfde activiteiten die de klacht mogelijk veroorzaakt hebben.


Eigen onderhoud:

Wanneer de klachten (zo goed als) volledig verdwenen zijn blijft het erg belangrijk dat er door de patiënt goed opgelet wordt welke activiteiten te zwaar zijn voor de schouder en dat de schouderoefeningen, weliswaar in mindere mate, worden onderhouden. Als de oefeningen en adviezen van onze fysiotherapeut(en) niet nageleefd worden is er altijd een kans dat de klachten terugkeren.