Discopathie

Discopathie:

Een discopathie is een aandoening van de van de discus intervertebralis (tussenwervelschijf, discus = schijf, inter = tussen, vertebrae = wervels). Een tussenwervelschijf kan op verschillende manieren aangedaan zijn, de schijf kan slijten, uitpuilen of zelfs barsten. Bij veel mensen die langere tijd last hebben van hun lage rug en niet weten hoe de pijn ontstaan is (aspecifieke rugklachten) blijkt een discopathie de onderliggende oorzaak van de pijn te zijn.

De tussenwervelschijven zijn uit kraakbeen bestaande schijven die zich bevinden tussen alle wervels van de wervelkolom, zowel in de nek als in de rug. Deze schijven zorgen er voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daarnaast zijn ze erg belangrijk voor het handhaven van de stabiliteit in de rug en het opvangen van schokken wanneer de wervelkolom belast wordt.

Symptomen/ klachten:

De degeneratie van een tussenwervelschijf kan naast pijnklachten ook voor een gevoel van instabiliteit en stijfheid in de rug zorgen. De pijnklachten die men ervaart bij een discopathie kunnen in verschillende situaties optreden. Vaak worden de pijnklachten gemerkt bij langdurig zitten of langdurig stilstaan, dit zorgt er voor dat werken minder makkelijk gaat en mensen na het werk vaak veel pijn ervaren. Naast pijn bij statische belasting (zitten en staan) ervaren mensen met discopathie ook vaak overbelastingsklachten, deze kunnen zowel tijdens dagelijkse activiteiten als bij sportactiviteiten voorkomen. Wanneer de klachten worden veroorzaakt door het sporten komt dit vaak doordat de rug te zwaar of verkeerd belast wordt.
Pijnklachten kunnen ook gevoeld worden met bepaalde specifieke bewegingen of bijvoorbeeld tijdens het tillen/ dragen.

De pijn de gevoeld wordt bij een discopathie kan op verschillende manieren omschreven worden. Sommige mensen ervaren een doffe, zeurende pijn die vooral diffuus (verspreid) aanwezig is terwijl anderen een scherpe, stekende pijn ervaren die altijd op hetzelfde punt gevoeld wordt. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de discopathie, in het geval van een uitpuilende tussenwervelschijf, een zenuw raakt en daardoor een scherpe uitstralende pijn veroorzaakt die naast de rug ook in het bovenbeen, onderbeen en de voet gevoeld kan worden.


Online afspraak maken

Voorletters

Achternaam

E-mailadres

Telefoonnummer

Eerder bij ons behandeld?

Waar wilt u de afspraak voor maken?

Welke dag komt u het beste uit?
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag

Vragen / Opmerkingen


Behandeling bij Optimum Zoetermeer:

Het behandelen van een discopathie wordt door de fysiotherapeuten van Optimum Zoetermeer vooral gedaan door het toepassen van oefentherapie. Door het actief oefenen van bewegingen en de rug en het trainen van de kleine en grote rugspieren is erg belangrijk voor het verhelpen van de klachten. Wanneer de spieren in de rug sterker worden kunnen zij meer kracht opvangen en stabiliteit bieden aan de rug, op deze manier kunnen zij een deel van de functie van de tussenwervelschijf op zich nemen. Zo zal de tussenwervelschijf deels ontlast worden en dus ook minder pijnklachten geven.