Hardloopblessures
Hardlopen is een van de meest beoefende sporten onder werkende volwassenen, het is makkelijk te doen, je kunt het op ieder moment van de dag doen voor zo lang als je zelf wilt en hebt er weinig tot geen materialen voor nodig. Iedere hardloper loopt met een andere reden, maar iedere hardloper loopt uiteindelijk voor zichzelf.
Uit een onderzoek van 2015, naar blessures onder hardlopers, is gebleken dat onder de beginnende hardlopers 17,4 blessures plaatvinden per 1000 uur training. Hierbij komen knieblessures het meest voor. Het onderzoek geeft ook aan dat het mannelijk geslacht en een historie met veel blessures risicofactoren zijn op de ontwikkeling van blessures tijdens het hardlopen.
Belasting tijdens hardlopen:
Wanneer hardlopen vergeleken wordt met andere sporten is het eerste wat opgemerkt wordt dat hardlopen een sport is die bestaat uit een erg eenzijdige beweging. Elke stap is een herhaling van diezelfde beweging. Wanneer iemand 400m hardloopt kan dit oplopen tot wel 300 stappen, dus 300 keer dezelfde beweging, het is dus niet gek dat de meest voorkomende klachten bij hardlopen overbelastingsblessures zijn.
Meest voorkomende hardloopblessures:
De blessures die het meest voorkomen bij hardlopers zijn de volgende:
• Shin Splints
• Achillespeesklachten
• Peesplaatontsteking onder de voet/ Hielspoor
• Knieklachten
Naast overbelasting zijn er een aantal andere factoren die mogelijk meespelen in het veroorzaken van hardloopblessures. Onder andere slecht schoeisel en een eerder doorgemaakte blessure spelen een rol in het veroorzaken van een hardloopblessure. Daarnaast zijn een (te) korte hersteltijd en een (te) snelle toename van trainingsvolume en/ of trainingsintensiteit factoren die blessures kunnen veroorzaken.
Behandeling bij Optimum Zoetermeer:
Bij hardloopblessures gaan onze therapeuten allereerst op zoek naar de oorzaak van de klacht. Wanneer de klachten veroorzaakt worden door een verkeerde looptechniek zullen zij door middel van videoanalyse en oefentherapie helpen deze te verbeteren. Daarnaast zal er advies en informatie gegeven worden over trainingsopbouw en hoe er het beste kan worden verder gegaan.
De fysiotherapeutische behandelingen zullen, afhankelijk van de klachten, bestaan uit massage, mobilisaties, manipulaties of oefentherapie.